بیت کوین دارک (BitcoinDark) چیست و چگونه کار میکند؟

بیشتر مردم فناوری بلاک چین را با پروژه بیت کوین شناختهاند و این پروژه به اولین، بزرگترین و پرطرفدارترین ارز دیجیتال تبدیل شده است. بلاک چین بیت کوین طرفدارهای زیادی دارد و چندین شبکه مختلف نیز از آن منشعب شده است. به این انشعابها در اصطلاح فورک گفته میشود و بیت کوین دارک نیز یکی از همین فورکها است.
این شبکه برای مدت کوتاهی فعالیت کرد و پس از آن، به دلایل نه چندان مشخصی فعالیتش خاتمه یافت. بیت کوین دارک از الگوریتم اجماع متفاوتی استفاده میکرد که باعث میشد بلاکها در این شبکه نسبت به بیت کوین، با سرعت بیشتری تشکیل شوند و همچنین حریم خصوصی نیز در آن بهتر رعایت شود.
اگر میخواهید بدانید که بیت کوین دارک چیست و چه بر سر این فورک بیت کوین آمده است، تا پایان این مطلب، ما را همراهی کنید.
بیت کوین دارک چیست؟
«بیت کوین دارک» (Bitcoin Dark) با نماد BTCD به عنوان یکی از فورکهای بیت کوین در سال ۲۰۱۴ ساخته شده است. همانطور که میدانید دو نوع فورک در شبکه بلاک چین قابلیت پیادهسازی دارند.
«فورک نرم» (Soft Fork) که بیشتر شبیه یک آپدیت نرمافزاری است و تغییرات بنیادی در شبکه ایجاد نمیکند و «فورک سخت» (Hard Fork) که میتوان آن را یک ارتقاء یا تغییر بنیادی در نظر گرفت که در نتیجه آن، زنجیره بلاکها به دو شاخه مجزا با دو کوین مختلف تقسیم میشود. بیت کوین دارک نیز از همین نوع فورک سخت است.
میدانیم که شبکه بیت کوین براساس الگوریتم اجماع «گواه اثبات کار» (PoW) کار میکند؛ به این معنی که ماینرها برای تامین امنیت شبکه و تولید بیت کوینهای جدید، باید توان پردازشی قابل توجهی را در اختیار شبکه قرار دهند. از طرفی بلاک چینهای دیگری هم وجود دارند که از الگوریتم اجماعی به نام «گواه اثبات سهام» (PoS) استفاده میکنند که در آن توان پردازشی اهمیتی نداشته و از میزان کوینهای سپردهگذاریشده یا همان سهام هر عضو برای تامین امنیت و تایید تراکنشها استفاده میشود.
شبکهی بیت کوین دارک طوری طراحی شده بود که از دو ترکیب الگوریتمهای PoW و PoS استفاده کند، یعنی از سیستم رمزنگاری SHA-256 و در کنار سیستم «استیکینگ» (Staking) یا همان سپردهگذاری استفاده میکرد. اما در اوایل سال ۲۰۱۸ و درست کمی بعد از ترکیدن حباب بازار ارزهای دیجیتال به کار خود خاتمه داد.
تیم سازنده بیت کوین دارک، بعد از رها کردن این پروژه به توسعه شبکه ارز دیجیتال دیگری به نام «کومودو» (Komodo) با نماد KMD پیوستند. این شبکه بر اساس نوع خاصی از الگوریتم اثبات کار به نام dPoW در کنار تکنولوژی «گواه دانش صفر» (Zero-Knowledge proof) کار میکند و هدفش ارائه تراکنشهای ناشناس است.
این تیم، بلاک چین بیت کوین دارک را بهطور کامل ترک کرده و تمام تمرکزشان را به پروژه کومودو معطوف کردند. این شبکه میخواهد به پلتفرمی برای پیادهسازی برنامههای غیرمتمرکز با قابلیت ارتباط بین بلاک چینها تبدیل شود.
زمانی که اعلام شد فعالیت شبکه بیت کوین دارک به پایان رسیده است، به کاربرهایی که کوینهای BTCD در اختیار داشتند این امکان داده شد تا در یک مدت زمان مشخص، کوینهای خود را به KMD تبدیل کنند.