الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) در بلاک چین چیست؟

اگر جزو کاربرانی هستید که به استخراج بیت کوین علاقهمندند یا دستکم در مورد این کار مطالعه کردهاید، بهاحتمالزیاد با اصطلاح الگوریتم اثبات کار یا PoW آشنایی دارید. اما برای آن دسته از افرادی که با این مفهوم آشنایی ندارند باید بگوییم که الگوریتم اثبات کار یکی از الگوریتمهای اجماع مورد استفاده در عرصه ارزهای دیجیتال است که از آن، جهت تایید تراکنشها، ایجاد بلوکهای جدید و تامین امنیت شبکه بلاک چین استفاده میشود. در حقیقت الگوریتم اجماع اثبات کار، حل مسائل پیچیده ریاضی است که پاسخهایی برای آنها وجود دارد. جهت رسیدن به این پاسخها نیروی پردازش رایانهای بسیار قدرتمندی مورد نیاز است که مستلزم داشتن سختافزاری قوی است.
در حال حاضر در عرصه ارزهای دیجیتال، شناختهشدهترین کاربرد الگوریتم اثبات کار در شبکه بلاک چین ارزهای دیجیتال بیت کوین و اتریوم است. ما در این مطلب قصد داریم تا بهصورت کامل به توضیح این الگوریتم پرداخته و تمامی جوانب آن را موردبررسی قرار دهیم.
الگوریتم اثبات کار چیست؟
الگوریتم «اثبات کار» (Proof of Work) از جمله الگوریتمهای اجماع شبکه بلاک چین است که در تعدادی از رمز ارزهای موجود همچون بیت کوین مورداستفاده قرار میگیرد. مفهوم پایهای الگوریتم اثبات کار در سال ۱۹۹۳ و در جهت مقابله با حملات به سرویسهای اینترنتی مطرح گردید ولی هیچوقت به مرحله اجرا نرسید، اما در سال ۲۰۰۹، در شبکه بلاک چین رمز ارز بیت کوین، شکل تازهای از الگوریتم گواه اثبات کار جهت استفاده در قالب «الگوریتم اجماع» (Consensus Algorithm) معرفی گردید. منظور از الگوریتم اجماع، پروسهای است که بر طبق آن تمام شبکه در مورد یک داده به توافق و تایید کلی میرسند.
در شبکه بیت کوین، کاربران بهوسیله الگوریتم اثبات کار، به توافق در مورد تراکنشها میرسند. کاربران این تراکنشها را تایید میکنند، آنها در شکل بلوک به شبکه اضافه میکنند، که در نهایت باعث تشکیل شبکه بلاک چین بیت کوین میشود. به علت وجود این الگوریتم در بلاک چین ارزهای دیجیتال، ماینرها (استخراجکنندگان) با هم رقابت میکنند تا با حل مسائل دشوار ریاضی، تراکنشها را تایید و یک بلوک را به زنجیره بلوکی (بلاک چین) آن شبکه اضافه کنند.