با تاریخچه بیت کوین آشنا شوید

بیت کوین که این روزها هر واحد از آن حدود ۲۵ هزار دلار ارزش دارد، زمانی کلاهبرداری نامیده میشد. اما حالا دیگر همه آن را بهعنوان یک پول دیجیتال پذیرفتهاند. بیت کوین مسیری پرفراز و نشیب را طی کرده است و هنوز هم خالق ناشناس آن تصمیم ندارد خود را به دنیا معرفی کند.
بیت کوین یک سیستم پرداخت جدید را معرفی کرد که در آن نیازی نیست به یک سازمان واسطه اعتماد کرد و مدیریت تمام کارها با اعضای شبکه است. هر واحد از بیت کوین با BTC نمایش داده میشود. BTC اولین ارز دیجیتال است و در میان هزاران ارز دیگر، لقب پادشاه ارزهای دیجیتال را دارد.
در این مقاله نگاهی میاندازیم به تاریخچه بیت کوین از ابتدا تا به امروز و با هم به دورانی برمیگردیم که هنوز خبری از صرافی ارز دیجیتال و کوینها و توکنهای مختلف نبود. با افرادی که به رشد بیت کوین کمک کردند آشنا میشویم و اتفاقاتی که در این مدت برای آن افتاده را بررسی میکنیم.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین یک پول دیجیتال «غیرمتمرکز» (Decentralized) است که روی شبکهای «همتابههمتا» (P2P) به نام «بلاک چین» (Blockchain) ساخته شده است. غیرمتمرکز بودن به این معنی است که هیچ بانک مرکزی برای کنترل شبکه وجود ندارد و تراکنشها توسط کاربران انجام و مدیریت میشوند.
هر کسی میتواند به یک «نود» (Node) از شبکه تبدیل شود و در فرایند بررسی و رمزنگاری و تایید تراکنشها شرکت کند و در ازای اینکار پاداش دریافت کند. هر ده دقیقه مجموعهای از تراکنشها بررسی میشوند و درصورت تایید شدن توسط اکثریت نودها، در قالب یک بلاک رمزنگاریشده، به دفتر کل عمومی شبکه (که همان بلاک چین بیت کوین است) اضافه میشوند و این فرایند ادامه پیدا میکند.
به افرادی که در عملیات تایید تراکنش مشارکت میکنند، «ماینر» (Miner) گفته میشود. ماینر در ازای قدرت پردازشی که در اختیار شبکه قرار میدهد، توسط یک سیستم پاداشدهی، جایزه خود را بهصورت بیت کوین دریافت میکند. به این معنی که با ادامه فعالیت و استفاده کاربران از شبکه، بیت کوینهای جدید تولید میشوند.
خالق بیت کوین، مجموع تعداد بیت کوینهای شبکه را به عدد ۲۱ میلیون محدود کرده است و از طرفی هر ۴ سال یکبار، میزان پاداش استخراج نصف میشود؛ این کار باعث میشود ارزش بیت کوین به مرور افزایش پیدا کند. در حقیقت یکی از مشکلات اقتصادهای وابسته به پول فیات (همان پول ملی کشورها)، افت ارزش پول در اثر چاپ پول بیشتر است که بیت کوین این مشکل را حل کرده و در اصطلاح ضدتورمی عمل میکند.
شبکه بیت کوین مزیتهای جالبی دارد. مثلا تراکنشها بدون واسطه و مستقیم انجام میشوند، کارمزد انتقال به حجم پول انتقالی بستگی ندارد، هر کسی اختیار کامل کیف پول خود را دارد، تراکنشها برگشتپذیر نیستند و برای همیشه در بلاک چین ثبت میشوند و کسی نمیتواند بیت کوینی را که در اختیار دارد بیش از یکبار خرج کند.
از طرفی بیت کوین نقاط ضعفی هم دارد؛ مثلا تعداد محدودی تراکنش در هر بلاک جا میشوند و هر ۱۰ دقیقه یکبار، یک بلاک پردازش میشود. به این مشکل عدم مقیاسپذیری گفته میشود. تراکنشها کاملا ناشناس نیستند و با ردیابی پولهای جابهجاشده میتوان از وضعیت کیف پولهای بیت کوین آگاه شد. مورد آخر هم اینکه بیت کوین برای پرداختهایی با مبلغ پایین (مثلا زیر ۲۰ دلار) روش مقرون به صرفهای نیست.
ارزشگذاری بیت کوین توسط سازمان خاصی تعیین نمیشود و کاربران آن هستند که کاربرد و ارزش واقعی آن را با میزان استفاده و سرمایهای که وارد آن میکنند رقم میزنند.