تفاوتهای بلاک چین و پایگاه داده که باید بدانید

آیا شما هم از طرفداران فناوری بلاک چین هستید و یا مدتی است در این زمینه فعالیت میکنید ولی با تفاوتهای بلاک چین و پایگاه داده بهدرستی آشنا نیستید؟ این دو مفهوم شباهت زیادی به هم دارند و ممکن است برای یک تازهوارد کاملا یکسان به نظر برسند، اما لازم است بدانیم که در چند مورد بسیار مهم، تفاوتهای قابلتوجهی بین بلاک چین و پایگاه داده وجود دارد.
درست است که بلاک چین یک نوع پایگاه داده به حساب میآید، اما باید توجه داشته باشیم که ویژگیهای بسیار شگفتانگیزی در ساختار و عملکرد بلاک چین وجود دارد. این ویژگیها شامل موضوعاتی مثل کنترل شبکه، ساختار، امنیت اطلاعات، شفافیت و غیره میشود که در ادامه بهطور مفصل درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
برای جامعتر شدن مطلب و درک بهتر موضوع، ابتدا هر کدام از فناوریهای بلاک چین و پایگاه داده را تعریف کرده و مورد بررسی قرار میدهیم و در نهایت تفاوتهای بلاک چین و پایگاه داده را بهطور کامل توضیح میدهیم.
آشنایی با بلاک چین
فناوری بلاک چین یک «دفتر کل توزیع» (Distributed Ledger) شده است و در شبکه آن، اعضا میتوانند بهصورت «همتا به همتا» (peer to peer) با هم در ارتباط باشند و یک شبکه واحد را تشکیل دهند. ارتباط اعضای شبکه و تبادل اطلاعات از طریق فرایندی به نام «الگوریم اجماع» (Consensus Algorithms) انجام میگیرد. چنین شبکهای برای فعالیتش نیازی به واحد کنترل مرکزی یا متمرکز ندارد و این ویژگی باعث میشود، بلاک چین در مقایسه با دیگر شبکهها قابل اعتمادتر باشد.
روند کار در بلاک چین به این صورت است که وقتی یکی از «نود»های (Node) شبکه اطلاعاتی را برای نود دیگری ارسال میکند، یک تراکنش ایجاد میشود. هر تراکنش باید توسط الگوریتم اجماع مخصوصی تایید شود. الگوریتم اجماع صحت تراکنش را بررسی میکند و اجازه ثبت اطلاعات نامعتبر را روی بلاک چین نمیدهد. تمام چیزی که در بلاک چین ثبت میشود، بلاکها هستند. در حقیقت اطلاعات تراکنشها و سایر موارد مهم در بلاکها قرار گرفته و در صورت تایید همه، به بلاک چین اضافه میشوند و برای همیشه روی آن باقی میمانند.
شبکه بلاک چین پردازش تراکنشها را با توجه به «پیوستگی زمانی» (Timestamp) آنها انجام میدهد که باعث میشود همه بتوانند تراکنشها را بررسی، ردیابی و تایید کنند. این شبکه با چنین عملکردی باعث میشود همه کارها بهصورت شفاف، امن و تغییرناپذیر انجام شوند.