کانال رایگان سیگنال ارز دیجیتال
آموزش اتریومآموزش بلاک چین

ای ان اس (ENS) یا اتریوم نیم سرویس چیست؟

دوره حضوری منتور شیپ

یکی از بزرگترین موانعی که بر سر راه بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد، بحث راحتی استفاده از آن برای عموم مردم است. این روزها از هر کسی که سوال کنید، به احتمال زیاد نحوه‌ی ایجاد حساب بانکی و کارت به کارت کردن را بلد است؛ ولی اگر از او در مورد انتقال بیت کوین سوال کنید، شاید پاسخی برای جواب دادن نداشته باشد. دلیل آن هم کاملاً مشخص است. هرچه باشد بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال یک فناوری نوظهور و مدرن هستند که کار کردن با آن‌ها نیازمند یک سری پیش‌نیازهای منحصر به فرد است.

توضیح دادن اهمیت ساخت کیف پول دیجیتال یا انتخاب شبکه‌ی مناسب در هنگام انتقال یک رمزارز از آدرسی به آدرس دیگر شاید برای کسانی که تاکنون در این حوزه فعالیتی نداشته‌اند، کمی سخت باشد. با این حال هر روز شاهد ظهور پروژه‌ها و پلتفرم‌های جدیدی هستیم که تلاش می‌کنند با برداشتن چنین موانع بزرگی طیف بیشتری از مردم عادی را به سمت استفاده از رمزارزها سوق دهند. یکی از این پروژه‌ها ENS یا اتریوم نیم سرویس نام دارد که هدف از طراحی و توسعه‌ی آن کوتاه کردن آدرس‌های عمومی هر کیف پول است. اگر به دنبال اطلاعات کامل‌تری از این سرویس می‌گردید و می‌خواهید با نحوه‌ی عملکرد آن آشنا شوید، حتماً تا انتها با بلاگ حسینی فایننس همراه باشید.

اتریوم نیم سرویس چیست؟

پروژه‌ی ENS یا «سرویس دامنه‌ی اتریوم» یا «اتریوم نیم سرویس» مخفف عبارت (Ethereum Name Service) است که توسعه‌ی آن در سال ۲۰۱۷ میلادی توسط دو تن از برنامه‌نویسان بنیاد اتریوم به نام‌های «الکس ون دی سانده» (Alex Van de Sande) و «نیک جانسون» (Nick Johnson) آغاز شد.

همان‌طور که می‌دانید «اتریوم» (Ethereum) دومین ارز دیجیتال برتر بازار و برترین پلتفرم برای ساخت برنامه‌های غیرمتمرکز است و طرفداران خاص خود را دارد. از طرف دیگر مشکلی که بسیاری از کاربران این بلاک چین و البته سایر ارزهای دیجیتال با آن مواجه هستند طولانی بودن آدرس‌های عمومی آن‌ها است.

به عبارت دیگر زمانی که یک کیف پول دیجیتال ایجاد می‌کنید در پشت پرده، دو نوع کلید ایجاد می‌شود. این دو کلید، «کلید عمومی» (Public Key) و «کلید خصوصی» (Private Key) هستند و برای ارسال و دریافت رمزارز به داخل و خارج از کیف پول به آن‌ها نیاز داریم. کلید خصوصی برای دسترسی به رمزارزهای داخل کیف پول مورد نیاز است و همان‌طور که از اسمش پیداست باید همیشه آن را پنهان نگه دارید.

در طرف دیگر کلید عمومی قابل اشتراک‌گذاری با دیگران است و می‌توان بدون نگرانی آن را در اختیار دیگران قرار داد. وقتی می‌خواهید از دیگران رمزارز دریافت کنید، باید آدرس کیف پول خود را که از همین کلید عمومی ساخته می‌شود، به شخص مورد نظر ارسال کنید. درست مانند شماره کارت یا حساب بانکی در دنیای واقعی که برای دریافت پول از دیگران آن را به اشتراک می‌گذاریم.

دوره پیشنهادی
دوره پرایس اکشن ict
دوره جامع معامله گری به سبک ICT
دوره جامع معامله‌گری به سبک ICT، توسط تیم حسینی فایننس در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. اخیرا سبک پرایش اکشن ICT، بخاطر سود بالا و کاربرد ساده، مورد توجه بسیاری از تریدرها قرار گرفته است.

حال مشکلی که این آدرس‌ها دارند طولانی و ناخوانا بودن آن‌هاست. هر آدرس متشکل از حروف بزرگ و کوچک انگلیسی و اعداد است که حتی یک بار خواندن آن هم سخت به نظر می‌رسد چه برسد به اینکه بخواهیم آن را به خاطر بسپاریم.

اینجاست که ENS وارد ماجرا می‌شود. به زبان ساده کاری که ENS انجام می‌دهد، این است که شما با مراجعه به سایت آن و وارد کردن آدرس اتریومی خود، اسم منحصر به فرد خود را با پسوند eth ثبت می‌کنید.

برای مثال؛ اگر آدرس اتریومی کیف پول ما 0x9AD145Dc79C9cEaAd5d24109FA604FdF13f34e6f باشد و دامنه‌ی HoseiniFinanceTest.eth را ثبت کنیم از این به بعد افراد می‌توانند به جای وارد کردن این آدرس طولانی، تنها با وارد کردن آدرس HoseiniFinanceTest.eth برای ما اتریوم ارسال کنند. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که کیف پول یا پلتفرمی که این آدرس‌ها را در آن وارد می‌کنیم باید از ENS پشتیبانی کند.

خوشبختانه بسیاری از کیف پول‌های شناخته شده از آدرس‌های ENS پشتیبانی می‌کنند ولی در مورد صرافی‌های متمرکزی مثل «بایننس» (Binance) و «کوکوین» (Kucoin) چنین نیست و اگر در هنگام برداشت از صرافی آدرسی مثل HoseiniFinanceTest.eth را وارد کنید، با خطای آدرس اشتباه مواجه خواهید شد.

نکته‌ی دیگر این است که ENS تنها محدود به آدرس‌های عمومی نمی‌شود. به عبارت دیگر می‌توان سایر داده‌های طولانی مثل شناسه‌ی تراکنش، «هش» (Hash) و فراداده را نیز با استفاده از این پلتفرم کوتاه کرد.

حتی می‌توان آدرس عمومی بلاک چین‌های دیگری مثل «کاردانو» (Cardano)، «بیت کوین» (Bitcoin)، «لایت کوین» (Litecoin) و غیره را نیز به دامنه‌ی ثبت شده نسبت داد.

 

ENS چگونه کار می‌‌کند؟

تاکنون گفتیم که ENS آدرس‌های عمومی اتریومی را به اسم‌های قابل خواندن تبدیل می‌کند، ولی سوالی که مطرح می‌شود؛ این است که نحوه‌ی انجام این کار چگونه است؟ بدون اینکه بخواهیم وارد بحث‌های تخصصی شویم باید بگوییم که روش کار این پروتکل چندان هم پیچیده نیست.

در حقیقت ENS را می‌توان چیزی شبیه یک پایگاه داده‌ در نظر گرفت که هر کس می‌تواند با مراجعه به سایت آن و بعد از پرداخت هزینه‌ی مشخص شده، آدرس اتریومی و اسم دلخواه خود را در این پایگاه داده ثبت کند. بدین ترتیب ENS می‌فهمد که هر جا دامنه‌ی HoseiniFinanceTest.eth وارد شد باید آدرس اتریومی متقابل با آن را برگرداند.

در مرحله‌ی بعدی فرض کنیم دوست شما می‌خواهد از کیف پول دیجیتال خود به آدرس جدید شما مقداری اتریوم واریز کند. زمانی که او در قسمت آدرس گیرنده‌‌ی کیف پول HoseiniFinanceTest.eth را وارد کند، آن کیف پول با ENS ارتباط برقرار کرده و آدرس اتریومی که به نام HoseiniFinanceTest.eth ثبت شده است را دریافت می‌کند. سپس عملیات انتقال مثل شرایط عادی تکمیل شده و اتریوم به آدرس اصلی ارسال می‌شود.

مزیتی که پروژه‌ی ENS دارد این است که در طراحی و ساخت آن از بلاک چین و قراردادهای هوشمند استفاده شده و برای همین همه‌ی اطلاعات مربوط به دامنه‌ها و آدرس‌های متقابل هرکدام، به شکل غیرمتمرکز ذخیره شده‌اند.

خبری از یک شرکت واحد نیست که همه‌ی این اطلاعات حساس در کامپیوترها آن‌ها ذخیره شود و احتمال کلاه‌برداری را افزایش دهد. همه داده‌ها در بلاک چین و به شکل یک NFT ذخیره می‌شود و برای همین همه چیز شفاف و قابل اعتماد است.

قبلاً در یک مقاله‌ی جداگانه به صورت مفصل در مورد NFT صحبت کرده‌ایم ولی برای یادآوری بهتر است مرور کوتاهی در این مورد داشته باشیم.

یک NFT یا «توکن غیرقابل تعویض» (Non-Fungible Token) به توکن‌هایی گفته می‌شود که هر واحد از آن‌ها منتسب به یک دارایی دیجیتال مثل عکس، ویدیو، تصویر متحرک، یک نوشته در شبکه‌ی اجتماعی یا هر چیز دیگر باشد.

در مورد ENS هم هر دامنه‌ای که به ثبت می‌رسد در حقیقت در قالب یک NFT و در بلاک چین ذخیره می‌شود. بدین ترتیب تمام اطلاعات مورد نیاز برای مدیریت دامنه در داخل همین NFT ذخیره می‌شود و به راحتی می‌توان با انتقال آن به آدرس دیگر مالکیت آن دامنه را به شخص دیگری انتقال داد.

همین موضوع باعث شده افراد مختلف اسم‌ها و دامنه‌های مختلفی را که از نظر خودشان جالب و منحصر به فرد است با قیمت‌های پایین ثبت کرده و سپس در فروشگاه‌های NFT مثل «اوپن سی» (OpenSea) با قیمت‌های بالاتری بفروشند.

 

ارز دیجیتال ENS

پروژه‌ی ENS مدتی بعد از شروع فعالیت خود اقدام به انتشار ارز دیجیتالی به همین نام کرد. این ارز دیجیتال جزو رمزارزهای مالکیتی به حساب می‌آید و هدف اصلی از ایجاد آن داشتن حق رای در روند توسعه و تغییرات احتمالی این پروژه است. به عبارت دیگر هر کس که مقدار مشخصی از رمزارز ENS را داشته باشد، می‌تواند در مورد مسائل مدیریتی این پروژه اظهار نظر کند.

این اظهار نظر با اعلام رای موافق یا مخالف در مورد تغییرات پیشنهادی مثل هزینه‌ی فعلی ثبت دامنه و موارد دیگر انجام می‌شود و حتی کاربر می‌تواند پیشنهادات خود را نیز ثبت کرده و در صورت تایید توسط اعضای دیگر شاهد عملیاتی شدن آن باشد.

موجودی کل رمزارز ENS برابر با ۱۰۰ میلیون واحد است که در حال حاضر تنها ۲۰ درصد آن در گردش است. همچنین بالاترین قیمتی که ENS به خود دیده حدود ۸۵ دلار و پایین‌ترین قیمت آن ۷ دلار و ۴۰ سنت است. هم‌اکنون نیز که در اواخر ماه جولای ۲۰۲۲ قرار داریم ارز دیجیتال ENS در محدوده‌ی ۱۲ تا ۱۳ دلاری در نوسان است.

 

چگونه دامنه‌ اتریومی خود را ثبت کنیم؟

برای ثبت یک دامنه‌ی اتریومی مثل HoseiniFinanceTest.eth تنها کافی است به سایت رسمی ENS که در آدرس app.ens.domains قرار دارد، مراجعه کنید.

در صفحه‌ی اصلی اولین کاری که باید انجام دهید این است که کیف پول دیجیتال خود را به سایت متصل کنید. برای این کار ما از کیف پول «متاماسک» (MetaMask) استفاده می‌کنیم که یک کیف پول تحت وب بوده و روی مرورگری مثل «کروم» (Chrome) نصب می‌شود.

بعد از اینکه متاماسک را نصب کرده و آن را راه‌اندازی کردید در صفحه‌ی اصلی ENS در بالا سمت چپ روی Connect کلیک کرده و کیف پول خود را به سایت متصل کنید.

در این آموزش چون از کیف پول متاماسک استفاده می‌کنیم بعد از کلیک روی Connect گزینه‌ی MetaMask را انتخاب خواهیم کرد. با اینکار متاماسک با نمایش یک پنجره از ما می‌خواهد که این اتصال را تایید کنیم.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

از آنجایی که هزینه‌ی ثبت هر دامنه از ۵ دلار شروع شده و می‌تواند تا ۶۴۰ دلار هم هزینه در پی داشته باشد، و همچنین به خاطر نیاز به پرداخت کارمزد در جریان عملیات ثبت دامنه، در این آموزش از شبکه‌ی آزمایشی مخصوص اتریوم یعنی «راپستن» (Ropsten Test Network) استفاده می‌کنیم. برای ثبت واقعی دامنه باید حتماً از شبکه‌ی اصلی اتریوم استفاده شود.

هزینه‌ی ثبت دامنه‌های سه حرفی ۶۴۰ دلار، دامنه‌های چهار حرفی ۱۶۰ دلار و دامنه‌های پنج حرفی یا بیشتر ۵ دلار در سال است. همچنین در حد چند دلار نیز باید برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها کنار بگذارید.

همان‌طور که در تصویر بالا مشخص است در کادر سفید رنگ دامنه‌ی دلخواه خود را وارد می‌کنیم و با کلیک روی Search آزاد بودن آن بررسی می‌شود.

اگر نام انتخابی شما قبلاً توسط شخص دیگری به ثبت رسیده باشد، امکان ثبت آن را نخواهید داشت. به عنوان مثال عبارت HoseiniFinanceTest را وارد کرده و روی Search کلیک می‌کنیم.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

اگر دامنه‌ی وارد شده آزاد باشد مانند تصویر بالا، در جلوی اسم انتخابی کلمه‌ی Available نمایش داده خواهد شد. با کلیک روی اسم انتخابی وارد مرحله‌ی بعدی می‌شویم.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

در این مرحله با کلیک روی علامت مثبت آبی رنگ می‌توان تعداد سال‌های ثبت دامنه را افزایش داد. به صورت پیش‌فرض ۱ سال انتخاب شده و این یعنی اسم انتخابی شما برای یک سال در اختیار شما خواهد بود و اگر بعداً آن را تمدید نکنید، شخص دیگری می‌تواند آن را ثبت کند.

همچنین هزینه‌ی نهایی ثبت دامنه که شامل هزینه‌ی ثبت و کارمزد می‌شود، قابل مشاهده است. اگر همه‌چیز درست بود با کلیک روی Request To Register مراحل را پیش می‌بریم. با کلیک روی این گزینه پنجره‌ای در متاماسک باز می‌شود که با کلیک روی Confirm تراکنش را تایید می‌کنیم.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

بعد از اینکه تراکنش نهایی شد، مانند تصویر بالا باید یک دقیقه صبر کنیم. این یک دقیقه برای این لحاظ می‌شود که از همزمانی ثبت یک دامنه توسط دو نفر جلوگیری شود.

بعد از اتمام این یک دقیقه گزینه‌ی Register فعال می‌شود و با کلیک روی آن دوباره پنجره‌ی مربوط به تایید تراکنش در متاماسک باز می‌شود. در این پنجره با کلیک روی Confirm هزینه‌ی ثبت دامنه و کارمزد پرداخت می‌شود و بدین ترتیب مالکیت اسم انتخابی شما برعهده‌ی خودتان قرار می‌گیرد.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

اکنون باید با کلیک روی Set As Primary ENS Name دامنه‌ی ثبت شده را به عنوان نام اصلی خود انتخاب کنید. برای این کار در صفحه‌ی جدید باز شده روی منوی کشویی Select one of your ENS names کلیک کرده و اسمی که ثبت کردید را انتخاب کنید. در نهایت روی Save کلیک کرده و با پرداخت کارمزد در متاماسک این مرحله را به اتمام برسانید.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

اکنون می‌توانید با کلیک روی اسم خود که در این آموزش HoseiniFinanceTest.eth است وارد صفحه‌ی جزئیات آن شوید و آدرس‌های خود را ویرایش کنید.

به صورت پیش‌فرض آدرس اتریومی کیف پولی که با آن دامنه را ثبت کردید به عنوان آدرس اصلی انتخاب شده ولی می‌توانید از طریق این صفحه آن را تغییر دهید یا آدرس بلاک چین‌های دیگر را نیز وارد کنید.

ثبت سرویس دامنه اتریوم

در بالای صفحه اطلاعات مربوط به مالک دامنه، تاریخ انقضا و غیره قابل مشاهده است. از این قسمت می‌توانید برای انتقال مالکیت دامنه به شخص دیگر یا تمدید تاریخ انقضای آن اقدام کنید.

در پایین صفحه نیز با کلیک روی Add/Edit Record می‌توانید آدرس‌ اتریوم، بیت کوین، لایت کوین و هر بلاک چین دیگر را نیز وارد کنید. حتی امکان وارد کردن آدرس ایمیل، سایت و انتخاب آواتار نیز وجود دارد که البته جزو کاربردهای اصلی ENS به حساب نمی‌آیند.

بدین ترتیب از این پس هر کسی که در هنگام ارسال رمزارز به شما در قسمت گیرنده HoseiniFinanceTest.eth را وارد کند، رمزارزهای ارسالی به آدرسی که در تصویر بالا و از قسمت Add/Edit Record وارد کرده‌اید، انتقال داده خواهد شد.

البته باز هم تاکید می‌کنیم که کیف پول یا پلتفرمی که دامنه‌های ENS را در آن‌ها وارد می‌کنیم، باید از ENS پشتیبانی کنند در غیر این صورت با خطای آدرس اشتباه مواجه خواهید شد.

برای مثال همین کیف پول متاماسک از ENS پشتیبانی می‌کند و اگر در هنگام ارسال رمزارز از این کیف پول آدرس HoseiniFinanceTest.eth وارد شود، متاماسک خود به خود آدرس اتریومی متناسب با آن را پیدا خواهد کرد. در تصویر زیر نیز این مسئله قابل مشاهده است:

ثبت سرویس دامنه اتریوم

 

سخن پایانی

ENS یا اتریوم نیم سرویس یکی از کاربردی‌ترین پروژه‌هایی است که دنیای بزرگ ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر به خود دیده است.

همین الان هم اگر سری به شبکه‌های اجتماعی مثل «توییتر» (Twitter) بزنید می‌بینید که بسیاری از فعالان این حوزه از دامنه‌ی اتریومی خود به جای نام کاربری‌شان استفاده می‌کنند و این نشان می‌دهد که چقدر ENS در بین کاربران جا افتاده است.

از همین رو تلاش کردیم تا در این مقاله شما را نیز با این پروژه آشنا کنیم و در مورد نحوه‌ی کار آن هم توضیح بدهیم. مهم‌تر از همه آموزش قدم به قدم ساخت دامنه‌ی ENS نیز برای شما شرح داده شد تا دیر نشده بتوانید اسم دلخواه خود را ثبت کنید.

کسی چه می‌داند شاید حتی اسم منحصر به فردی به ذهنتان بیاید و بعد از ثبت آن بتوانید آن را در فروشگاه‌های NFT با قیمت بالاتری بفروشید!

ارتباط با پشتیبانی
ارتباط مستقیم با کارشناسان حسینی فایننس شما هم به سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی و کسب سود از اون‌ها فکر می‌کنید اما نمی‌دونید چطور باید شروع کنید؟

برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.

حالت دوم

حسین آذرکیش

من حسین آذرکیش، متولد دهه هفتاد هستم و از همان ۱۵ سالگی با ایجاد وبلاگ‌های رایگان، فعالیت خود را در زمینه ترجمه و تولید محتوا آغاز کردم. در طول بیش از ۱۰ سال فعالیت حرفه‌ای، برای سایت‌ها و مجلات مختلفی مانند پیمنت۲۴، شهر سخت‌افزار، گویا آی‌تی، دنیای بازی و… تولید محتوا کرده‌ام. اکنون بیش از ۳ سال است که به عنوان کارشناس تولید محتوا در مجموعه حسینی فایننس فعالیت می‌کنم. من مدرک کارشناسی ارشد کامپیوتر، گرایش نرم‌افزار دارم و به بازارهای مالی علاقه‌مند هستم. این علاقه باعث شده که تمرکز اصلی من در تولید محتوا و ترجمه مقالات، بیشتر بر موضوعات مرتبط با کامپیوتر، فناوری و بازارهای مالی باشد.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. این مقاله به همه اون دسته افرادی که براشون سوال هست که اتریوم نیم سرویس چیست بدون شک پیشنهاد میشه من به راحتی تونستم با کمک این مقاله موضوع رو کاملا درک کنم

    1. سلام سپیده عزیز وقتتون بخیر
      خوشحال هستیم که مقاله براتون مفید بوده و تونستید با این مقول آشنا بشید
      موفق و پیروز باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا