پروتکل میمبل ویمبل (Mimblewimble) چیست؟

در سال ۲۰۱۸ میلادی که بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال سقوط قیمت شدیدی را تجربه کردند، فناوریهای معدودی در زمینه بلاک چین بودند که توانستند به اندازه پروتکل «میمبل ویمبل» (Mimblewimble) و ارز دیجیتال آن، «گرین» (Grin)، سروصدا بهپا کنند.
این پروتکل که اسم عجیب خود را از دنیای هری پاتر و جادوی مشهور او به ارث برده است، توانسته فرصتهای جدیدی را در دنیای مقیاسپذیری و حفظ حریم خصوصی ارزهای دیجیتال به ارمغان بیاورد.
محققان و توسعهدهندگان هنوز نتوانستهاند در مورد بهترین راه استفاده از این پروتکل به یک توافق اساسی برسند؛ برخی از آنها معتقدند ترکیب میمبل ویمبل با پروتکل فعلی بیت کوین کار بسیار پیچیدهای است، بااینحال بسیاری از این توسعهدهندگان قبول دارند که میمبل ویمبل میتواند سیستم بیت کوین را به شکل قابلتوجهی بهبود ببخشد.
در حال حاضر چندین پیادهسازی از این پروتکل وجود دارد که از جمله آنها میتوان به گرین و «بیم» (Beam) اشاره کرد. در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی بود که «لایت کوین» (Litecoin) هم به این جمع پیوست و یک شبکه آزمایشی برای بهبود حریم خصوصی و مقیاسپذیری خود ایجاد نمود. در ادامه بیشتر با پروتکل میمبل ویمبل و نحوه کار آن آشنا میشویم.
تعریف میمبل ویمبل
«میمبل ویمبل» (Mimblewimble) یک پروتکل بلاک چینی است که اجازه میدهد یک پلتفرم خصوصی برای تراکنشها داشته باشیم که چارچوب امنیتی آن منحصربهفرد بوده و با بیت کوین تفاوتهای عمدهای دارد. ارز دیجیتال میمبل ویمبل «گرین» (Grin) نام دارد. در میمبل ویمبل خبری از آدرس نیست و تمام تراکنشها ناشناس هستند. دفتر کل توزیع شده آن هم نسبت به دیگر بلاک چینهای معروف دنیای ارزهای دیجیتال، حجم کمتری دارد.
اما قبل از اینکه به بحثهای اصلی برسیم بیایید در مورد نام این فناوری صحبت کنیم. اگر جزو کسانی باشید که کتابهای هری پاتر را خوانده یا فیلمهای آن را دیده باشید، میدانید که میمبل ویمبل اسم یک طلسم است که با خواندن آن میتوان مردم را از لو دادن رازها منع کرد. از آنجایی که پروتکل میمبل ویمبل هم دقیقا همین هدف را دنبال میکند (باعث میشود که اطلاعات خصوصی افراد در بلاک چین فاش نشوند)، این اسم ویرایش انتخاب شده است؛ البته نباید از این موضوع غافل شویم که سازنده آن نیز یکی از طرفداران این سری بوده است!
حتی سازنده میمبل ویمبل اسم مستعار Tom Elvis Jedusor را برای خود برگزیده که معادل فرانسوی Voldemort (یکی از شخصیتهای مهم دنیای هری پاتر) است. Jedusor میگوید میمبل ویمبل را برای این طراحی کرده که نسبت به بیت کوین مقیاسپذیری و حریم خصوصی بهتری داشته باشد.
عملکرد میمبل ویمبل
ساختار تراکنشهای میمبل ویمبل از روش «تراکنشهای محرمانه» دکتر «آدام بک» (Adam Back) گرفته شده است. این روش در چندین ارز دیجیتال دیگر مثل «مونرو» (Monero) هم استفاده شده است.
اگر بخواهیم سادهتر بگوییم، در این نوع تراکنشها مقدار ارزی که یک نفر میخواهد برای کسی ارسال کند، توسط روش «عاملهای کورکنندگی» (Blinding factors) رمزنگاری میشوند. در روش عاملهای کورکنندگی که یکی از روشهای شناختهشده در دنیای رمزنگاری است، بدون آگاهی از محتوای دادههای ورودی و خروجی، پردازشهای لازم را انجام میدهند.
فرض کنید در یک کلاس درس، علی مسئول ضرب کردن عددها باشد. بدین ترتیب که دانشآموزها دو عدد به علی میدهند و علی جواب ضرب این دو عدد را به عنوان خروجی به آنها برمیگرداند. اگر در این پروسه از روش عاملهای کورکنندگی استفاده شود علی بدون دانستن اینکه دو عدد ورودی چه عددهایی هستند، عمل ضرب را انجام داده و پاسخ را هم بدون اینکه خودش بداند چه عددی است، به دانشآموزان برمیگرداند.
در این روش منظور از عاملها نیز اعدادی تصادفی هستند که فرستنده انتخاب میکند و دریافتکننده باید یکی از آنها را انتخاب کند. اگر رقم انتخاب فرد دریافتکننده شبیه عدد انتخابی اصلی باشد، یعنی تراکنش معتبر است. در میمبل ویمبل، عاملهای کورکنندگی باید حتماً توسط فرستنده انتخاب شوند. با این کار دریافتکننده متوجه میشود که او واقعاً صاحب اصلی ارز ارسالی بوده و به آنها اجازهی استفاده از آنها را میدهد.
مفید بود ممنون