ICO و IEO چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

اگر با دنیای ارزهای دیجیتال سروکار داشته باشید، هر روز با اصطلاحات جدید و پیچیده روبهرو خواهید شد. «عرضه اولیه سکه» (ICO) و «عرضه اولیه صرافی» (IEO) هم جزو همین اصطلاحات هستند. بنابراین تصمیم گرفتیم در این مقاله شما را با این دو روش محبوب و پرطرفدار جذب سرمایه بیشتر آشنا و در نهایت تفاوتهای آنها را با یکدیگر بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
عرضه اولیه سکه چیست؟
«عرضه اولیه سکه» (ICO) از کلمهی انگلیسی Initial Coin Offering گرفته شده است. عرضه اولیه سکه به عنوان یکی از روشهای جذب سرمایه برای پروژههای ارز دیجیتال محسوب میشود. قابلیت بالای تکنولوژی بلاک چین باعث شده تا تعداد ایدههای پیشنهادی توسعهدهندگان این حوزه روزبهروز افزایش پیدا کند.
در بیشتر موارد افراد در مرحله تامین بودجه برای اجرایی کردن ایدههای خودشان به مشکل برمیخورند. همین موضوع باعث شد تا روشهایی مثل ICO مورد استفاده قرار بگیرند. توسعهدهندگان در عرضه اولیه سکه «وایت پیپر» یا همان اوراق سفید را به کاربران ارائه میدهند. وایت پیپر گزارشی از اهداف دراز مدت پروژه را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد.
در حقیقت طبق گفته کارشناسان بهتر است که قبل سرمایهگذاری، وایت پیپر ارز دیجیتال مورد نظر را با دقت بررسی کنید و در مرحله بعد با توجه به اطلاعاتی که دارید، تصمیم بگیرید که آیا پروژه آیندهداری را برای سرمایهگذاری انتخاب کردهاید یا خیر؟
در ICO توسعهدهندگان تنها طرح اولیه پروژه را به کاربران ارائه میدهند، پس پروژه در مراحل اولیه قرار دارد و هنوز به جایگاه خاصی نرسیده است. توسعهدهندگان پروژه بهصورت مستقیم با سرمایهگذاران ارتباط برقرار میکنند و با بهکارگیری روشهای مختلف تبلیغاتی و بازاریابی، بودجه لازم را برای عملی کردن پروژه از کاربران دریافت میکنند.
ریسک سرمایهگذاری در پروژههای این چنینی بسیار بالا است. طی سالهای اخیر افراد زیادی با ارائه پروژههای ICO دروغین، سرمایه کاربران را بالا کشیدند. از آنجایی که افراد تجربه خوبی از سرمایهگذاری در عرضه اولیه سکه ندارند، دیگر در پروژههای این چنینی مشارکت نمیکنند. همین موضوع باعث شده تا توسعهدهندگان از روش دیگری به نام عرضه اولیه صرافی یا IEO برای جذب سرمایه استفاده کنند.
اولین پروژه ICO در سال ۲۰۱۳ انجام شد. پروژه اتریوم هم در سال ۲۰۱۴ با عرضه اولیه سکه فعالیت خودش را در این حوزه آغاز کرد و تنها در ۱۲ طول ساعت توانست ۲.۳ میلیون دلار سرمایه جذب کند. پروژههای ICO به مرور در بین کاربران ترویج پیدا کرد. ۵۴ تیم تحقیقاتی در سال ۲۰۱۶ با انتخاب عرضه اولیه سکه مبلغی حدود ۱۰۳ میلیون دلار سرمایه جذب کردند.
این روند افزایشی در سال ۲۰۱۷ به اوج خود رسید و طبق آمارهای ارائهشده، ۹۲ پروژه مبلغی برابر با ۱.۲۵ میلیارد دلار سرمایه به دست آوردند. جالب است بدانید که کشورهای کره جنوبی و چین بهکارگیری عرضه اولیه سکه را ممنوع اعلام کردند. از سوی دیگر کشورهای آمریکا، روسیه، انگلستان و سنگاپور بیشترین پروژههای ICO را داشتند.