تراکنشهای آنچین (On chain) و آفچین (Off Chain) چیست؟

در تراکنشهای داخل زنجیره تمام کارها در خود بلاک چین انجام میشود که به دلیل کارمزد بالا و سرعت کم در برخی کاربردها مشکلاتی ایجاد کرده است؛ برای رفع این مشکل از تراکنشهای خارج از زنجیره استفاده میشود.
با اینکه تراکنشهای مبتنی بر بلاک چین، همهروزه در حال افزایش محبوبیت هستند و بارها شده که در اخبار دیدهایم حوزههای مختلف بهجز ارزهای دیجیتال هم به استفاده از بلاک چین روی خوش نشان دادهاند، ولی هنوز هم مشکلات عمدهای در رابطه با این فناوری وجود دارد. یکی از این مشکلات کارمزدهای بالای شبکه است که خوشبختانه در سالهای اخیر شاهد ارائه راهحلهای خوب برای حل آن بودهایم. این راهحل استفاده از تراکنشهای خارج از زنجیره اصلی است که در این مقاله بهطور کامل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
در پایان علاوه بر آشنایی با چنین تراکنشهایی، تفاوتهای اصلی آنها با تراکنشهای مرسوم داخل زنجیره را نیز درک خواهید کرد. در ادامه نیز به مزایای مهم تراکنشهای خارج از زنجیره اشاره خواهیم کرد تا بهطور کامل با دلایل استفاده از این راهحل نسبت به دیگر راهحلهای موجود آشنا شوید. شاید در نگاه اول این مفهوم کمی پیچیده و تخصصی بهنظر برسد، ولی آشنایی با آن خالی از لطف نخواهد بود.
تراکنش های درون زنجیره ای (On Chain)
تراکنشهای «درون زنجیرهای» (On Chain) همان تراکنشهایی است که همیشه از آنها با عبارت تراکنشهای بلاک چین یاد میکنیم. به عبارت دیگر، به تراکنشهای معمولی بلاک چین که همگی با آنها آشنا هستیم تراکنشهای درون زنجیرهای میگویند. این نوع تراکنشها نسبت به تراکنشهای خارج از زنجیره از محبوبیت بالاتری برخوردار هستند و با انجام آنها کل شبکه بلاک چین تحت تاثیر قرار میگیرد و بهروزرسانی میشود.
قبلا در مقاله جامع «بلاک چین چیست» در مورد نحوه کار این فناوری صحبت شده است ولی جهت یادآوری بگوییم که برای تکمیل یک تراکنش درون زنجیرهای باید تعداد مشخصی از «ماینرها» (Miners) صحت و درستی آن را تایید کنند. زمانی که طول میکشد تا ماینرها تراکنشها را تایید کنند بستگی زیادی به ازدحام شبکه دارد و برای همین بعضی اوقات درصورتی که تعداد تراکنشهای در صف تایید زیاد باشد، تایید تراکنشها با تاخیر انجام میشود؛ البته کاربران میتوانند برای سرعت بخشیدن به تایید تراکنشهای خود کارمزد بیشتری بپردازند. همچنین نکته دیگر این است که برای تایید این تراکنشها باید حداقل ۵۱ درصد از کاربران شبکه درستی آنها را تایید کنند و تنها در این صورت است که «دفتر کل» (Ledger) بهروزرسانی میشود.