همه چیز در مورد قرارداد آتی صندوق طلا
با اینکه طلا یکی از داراییهای محبوب در سطح جهان و ایران بوده و در طولانی مدت همواره روند افزایشی داشته است، اما در برههای از زمان شاهد کاهش یا نوسان قیمت این فلز ارزشمند نیز بودهایم. بسیاری از مردم با خرید و نگهداری انواع طلا در روندهای صعودی به درآمد قابلتوجهی میرسند اما تنها تعداد کمی از آنها با روشهای کسب درآمد در هنگام کاهش قیمت طلا آشنایی دارند.
فکرش را بکنید! چقدر خوب میشد اگر میتوانستیم از کاهش و نوسان قیمت طلا نیز درآمدزایی کنیم. خوشبختانه باید بگوییم که این کار با استفاده از قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا در بورس کالا امکانپذیر است و شما میتوانید با یادگیری روشی که در این مقاله به شما آموزش میدهیم، در روند نزولی طلا نیز به درآمد برسید.
درآمدزایی از کاهش قیمت طلا به لطف وجود بازار آتی کالا امکانپذیر شده است. در این بازار دوطرفه نهتنها از افزایش قیمت داراییهای پایه میتوان کسب درآمد کرد بلکه در هنگام ریزش قیمتها نیز امکان کسب درآمد وجود دارد.
با ما همراه باشید تا در ادامه مفهوم قرارداد آتی صندوق طلا را با جزئیات بیشتری برایتان شرح دهیم و ببینیم که از داخل ایران چگونه میتوان از نوسان قیمت طلا درآمدزایی کرد.
بازار آتی کالا چیست؟
بازار آتی کالا یکی از ارکان اصلی بازار سرمایه در ایران و ابزاری نوین برای درآمدزایی است. در این بازار قراردادهای آتی کالاهای مختلفی همچون زعفران، پسته، شمش و صندوقهای طلا معامله میشوند و شما میتوانید با معامله روی این داراییها از افزایش یا کاهش قیمت هرکدام به سود برسید.
در بازار آتی کالا به جای اینکه طرفین، دارایی پایه را به شکل فیزیکی خریدوفروش کنند، تنها اوراق بهادار مربوط به آن را معامله میکنند. این کار باعث میشود تا بدون تحمل کردن دردسرهای خرید و نگهداری کالا، بتوانید از نوسان قیمت آن برای درآمدزایی استفاده کنید.
منظور از قرارداد آتی قراردادی است که بر طبق آن طرفین معامله متعهد میشوند تا در زمان مشخصی در آینده که به آن سررسید میگوییم، مقدار مشخصی از یک کالا را با کیفیتی از پیشتعیینشده بین یکدیگر مبادله کنند. به لطف این قرارداد میتوان تمام توافقهای مربوط به معامله یک کالا را در زمان حال و خود معامله را در زمان آینده انجام داد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازار آتی میتوانید مقاله «آشنایی با قراردادهای آتی داراییهای فیزیکی» را مطالعه کنید یا با خواندن مقالات لینکشده با قرارداد آتی پسته، قرارداد آتی زیره سبز یا قرارداد آتی نقره آشنا شوید.
صندوق پشتوانه طلا چیست؟
اکنون که با مفهوم قرارداد آتی کالا آشنا شدیم نوبت به معرفی صندوق پشتوانه طلا یا صندوق مبتنی بر طلا میرسد. صندوق مبتنی بر طلا یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری است که علاقهمندان میتوانند آن را در بازار سرمایه ایران معامله کنند.
همانطور که قبلا در مقاله «صندوق سرمایهگذاری چیست؟» بیان کردیم، منظور از یک صندوق سرمایهگذاری یک نهاد مالی است که نقدینگی سرمایهگذاران را جمعآوری کرده و در اوراق بهادار مختلفی سرمایهگذاری میکند. بنابراین زمانی که از صندوق سرمایهگذاری طلا صحبت میشود منظور صندوقی است که سرمایه جمعآوری شده در آن صرف خرید داراییهای مرتبط با طلا میشود.
واحدهای سرمایهگذاری صندوق مبتنی بر طلا در بازار آتی کالا نیز قابلمعامله است و اگر میخواهید قرارداد آتی طلا را معامله کنید باید از این طریق اقدام کنید. حال سوالی که مطرح میشود این است که چگونه میتوان وارد بازار آتی کالا شد و از نوسان قیمت صندوقهای طلا درآمدزایی کرد؟ بیایید در ادامه نحوه این کار را توضیح بدهیم.
نحوه ورود به بازار آتی کالا و معامله قرارداد آتی صندوق طلا
قراردادهای آتی نوعی اوراق بهادار به حساب میآیند و برای همین جهت معامله آنها باید به بورس اوراق بهادار مراجعه کنید. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، معامله قراردادهای آتی در بخش مخصوصی از بورس که به بورس کالا شهرت دارد، انجام میشود.
اگر در حال حاضر کد بورسی دارید و در بازار بورس سهام شرکتهای مختلف را خریدوفروش میکنید، باید بگوییم که برای ورود به بازار آتی کالا یک پله بالاتر از بقیه هستید. دلیل آن هم این است که بازار آتی کالا نیز به کد بورسی نیاز دارد.
اگر کد بورسی ندارید میتوانید با مراجعه به سامانه سجام و پشت سر گذاشتن مراحل ثبت نام، کد بورسی دریافت کنید. اگر نمیدانید کد بورسی چیست خواندن مقاله «کد بورسی و کد آنلاین چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟» اطلاعات مفیدی را در اختیارتان قرار خواهد داد.
بعد از دریافت کد بورسی نوبت به دریافت یک کد مخصوص دیگر نیز میرسد که به آن کد معاملاتی آتی کالا میگوییم. این کد جدا از کد بورسی است و برای معامله قراردادهای آتی به هر دوی آنها نیاز دارید. نحوه انجام این کار در مقاله «نحوه دریافت کد معاملاتی آتی کالا» توضیح داده شده است.
مرحله بعدی ورود به سامانه معاملاتی در کارگزاری مربوطه است. در این سامانه میتوانید قراردادهای آتی داراییهای مختلف را معامله کنید. برای معامله قرارداد آتی پشتوانه طلا باید داراییهای را انتخاب کنید که مرتبط با طلا هستند. در حال حاضر صندوق طلای لوتوس و صندوق طلای کهربا در کنار شمش طلای خام سه مورد از قراردادهای آتی مبتنی بر طلا هستند که با انتخاب آنها و ثبت سفارش میتوانید معامله مورد نظر خود را انجام دهید.
راهنمای ورود به بازار قرارداد آتی و نحوه انجام معامله در مقاله لینکشده به طور کامل توضیح داده شده است که خواندن آن را نیز پیشنهاد میکنیم.
چه عواملی روی قیمت واحدهای صندوق طلا اثر میگذارد؟
اکنون که با نحوه معامله و کسب درآمد از قرارداد آتی پشتوانه طلا آشنا شدیم باید با عوامل تاثیرگذار در قیمت صندوق طلا نیز آشنا شویم. در حقیقت همه عواملی که روی قیمت سکه طلا تاثیر میگذارند، بر قیمت واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا نیز اثرگذار هستند.
برای مثال قیمت جهانی طلا یکی از مهمترین عواملی است که باعث نوسان قیمت واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا میشود. اگر قیمت جهانی طلا افزایش یابد ارزش این واحدها نیز افزایش خواهد یافت.
با این حال گاهی اوقات ممکن است قیمت جهانی طلا با افزایش روبهرو شود اما ارزش واحدهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا ثابت بماند یا با کاهش مواجه شود. دلیل این موضوع میتوان کاهش نرخ ارز در بازار آزاد باشد. زیرا نرخ دلار در بازار ارز دومین عامل مهم اثرگذار در قیمت طلا و واحدهای سرمایهگذاری مرتبط با آن است.
ریسکهای مربوط به صندوق و داراییهای ترکیبشده در آن به همراه ریسکهای سیاسی و اقتصادی حاکم بر کشور دو عامل مهم دیگر در ایجاد نوسان در قیمت واحدهای صندوق طلا هستند. بنابراین اگر به معامله قرارداد آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا علاقهمند هستید باید حواستان به عوامل یاد شده باشد و متناسب با آن معامله کنید.
مشخصات قرارداد آتی صندوق پشتوانه طلا
قرارداد آتی تمام داراییهای تعریفشده در بازار آتی بهراحتی در سایت رسمی بورس کالا قابل مشاهده است. هر کدام از این قراردادها مشخصات و ویژگیهای خاص خود را دارند که در این بخش میخواهیم در مورد مهمترین ویژگیهای قرارداد آتی واحدهای سرمایهگذاری پشتوانه طلا صحبت کنیم. البته ویژگیهای اشارهشده مربوط به صندوق پشتوانه طلای لوتوس هستند که به عنوان نمونه از آن یاد میکنیم.
مهمترین ویژگی این قرارداد دارایی پایه آن است که در مشخصات رسمی این قرارداد در سایت بورس کالا از آن با عنوان کامل «واحدهای سرمایه گذاری صندوق سرمایهگذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا)» یاد میشود. در این سند اندازه قرارداد معادل ۱۰۰۰ واحد سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس در نظر گرفته شده است.
همچنین حد نوسان قیمت روزانه این قرارداد حداکثر تا مثبت منفی ۵ درصد بوده و با توجه به قیمت تسویه روز قبل محاسبه میشود. ضمن اینکه حداقل تغییر قیمت سفارش نیز معادل ۱۰۰ ریال برای هر واحد سرمایهگذاری معادل ۱۰۰ هزار ریال در هر قرارداد در نظر گرفته شده است.
علاوه بر این، نماد معاملاتی صندوق طلای لوتوس در بورس آتی کالا به شکل ETCMMYY نمایش داده میشود که در آن MM مربوط به ماه قرارداد و YY مربوط به سال آن است. برای مشاهده جزئیات کامل این قراردادها میتوانید به سایت رسمی بورس کالای ایران مراجعه کنید.
سخن پایانی
بازار آتی کالا به دلیل دو طرفه بودن خود امکان کسب درآمد از افزایش و کاهش بازار را به صورت همزمان میدهد. یکی از داراییهای قابل معامله در این بازار قرارداد آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق طلا است که با خریدوفروش آن میتوانید از نوسانات صندوق طلا کسب درآمد کنید.
چنین ابزاری از آنجایی اهمیت دارد که همیشه مجبور نیستید برای درآمدزایی از طلا منتظر افزایش قیمت آن باشید. در حقیقت حتی در زمان ریزش قیمت طلا و کم شدن ارزش آن هم امکان کسب درآمد خواهید داشت.
برای این کار میتوانید طبق آموزشی که در طول مقاله امروز برایتان ارائه کردیم، در بورس کالا ثبت نام کنید و بعد از دریافت کد بورسی و کد معاملاتی آتی کالا، نماد قرارداد آتی صندوق مبتنی بر طلا را پیدا کنید و روی آن سفارش خرید یا فروش ثبت کنید.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.