مقایسه صرافی متمرکز و غیرمتمرکز
یکی از ملزومات سرمایهگذاری در دنیای ارزهای دیجیتال انتخاب صرافی ارز دیجیتال متناسب با نیاز کاربر است. بسیاری از تحلیلگران ادعا میکنند که اگر افراد در همان ابتدا تجربه خوبی از صرافی انتخابی خود داشته باشند، فعالیت در حوزه ارزهای دیجیتال را در آینده هم ادامه خواهند داد.
بنابراین با توجه به این نکته در مییابیم که انتخاب صرافی متناسب تا چه حد حائز اهمیت است. در این مقاله شما را با صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز آشنا میکنیم و ویژگیهای هر یک از آنها را بهصورت مجزا مورد نقدوبررسی قرار میدهیم. با ما همراه باشید.
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
«صرافی ارز دیجیتال» (Cryptocurrency exchange)، خرید و فروش ارزهای دیجیتال به قیمت روز بازار را برای شما امکانپذیر کرده است. به بیان سادهتر شما با استفاده از خدمات صرافیها و به ازای پرداخت یک مبلغ مشخص ارز دیجیتال مورد نظر خود را خریداری میکنید.
البته ناگفته نماند که صرافی، خدمات مربوط به تبدیل ارزهای دیجیتال مختلف را به یکدیگر هم تحت پوشش قرار میدهد، برای مثال میتوانید بیت کوین موجود در حساب کاربری خود را بفروشید و به ازای آن اتریوم دریافت کنید.
با این حساب میتوان گفت که هر فرد برای فعالیت در این حوزه باید یک صرافی را برگزیند. در این مقاله شما را با کاربردها و ویژگیهای منحصربهفرد صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز آشنا میکنیم تا در نهایت بتوانید با آگاهی بیشتری گزینه مناسب مورد نظر خود را انتخاب کنید.
صرافی متمرکز
همانطور که در بخشهای قبل هم گفته شد صرافیها با ارائه خدمات مختلف، خرید و فروش ارزهای دیجیتال را امکانپذیر میکنند. اما منظور ما از صرافی متمرکز چیست؟ شما برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز از شخص ثالث کمک میگیرید. پس معالات شما با سایر کاربران بهصورت غیر مستقیم، با دخالت و کنترل نهادهای سازمانی صرافی در شبکه به ثبت میرسند.
در حقیقت یک صرافی متمرکز وظیفه ارائه و تأمین خدمات امنیتی تراکنشهای کاربران را بر عهده دارد. با این حساب صرافیهای متمرکز برای کنترل و تأیید تراکنشها نیازی به بلاک چین ندارند و همین موضوع باعث شده تا ثبت تراکنشها مستلزم دریافت اطلاعات شخصی کاربران باشد. طبق تحقیقات صورتگرفته شرکتها هم باید به هنگام دریافت خدمات شبکه اطلاعات مشخصی را به صرافی ارائه دهند.
جالب است بدانید کاربرانی که اطلاعات بیشتر و دقیقتری به صرافی میدهند، حق برداشت مبلغ بیشتری از حساب کاربری خود را دارند. از سوی دیگر کاربران میتوانند برای رفع خطاهای فنی و بازیابی رمز حساب کاربری خود با تیم پشتیبانی شبکه تماس بگیرند. محبوبیت صرافیهای متمرکز در بین کاربران ارزهای دیجیتال به نسبت بیشتر است؛ برای مثال میتوان به صرافی «بایننس» (Binance) و «کوین بیس» (Coinbase) اشاره کرد.
لینک ثبت نام در صرافی کوین لوکالی
یکی از صرافیهای ارز دیجیتال متمرکز که خدمات خود را در اختیار ایرانیان قرار میدهد، صرافی کوین لوکالی (CoinLocally) است. کوین لوکالی از جمله صرافیهای باسابقه و معتبر است که نیاز به احراز هویت ندارد.
مزایا و معایب صرافی متمرکز
هر سیستم اجرایی نقاط ضعف و قوت خاص خودش را دارد. شناخت ساختار و ویژگی صرافیها تصمیمگیری را برای شما سادهتر میکند. به همین دلیل در این بخش مزایا و معایب صرافیهای متمرکز را با یکدیگر بررسی میکنیم.
مزایای صرافی متمرکز
- اعتماد راحتتر به صرافیهای قانونی و تحت نظارت برای کاربران
- ارائه خدمات پشتیبانی مناسب
- نقدینگی بالا، خرید و فروش راحت و آسان ارزهای دیجیتال
- امکان بازیابی رمز حساب کاربری
- حجم بالای معاملات
- تجربه کاربری مطلوب به دلیل سرعت بالای ثبت تراکنشها
معایب صرافی متمرکز
- ارائه رمز شخصی حساب کاربری به صرافی احتمال توقیف سرمایه شما را افزایش میدهد.
- ضعف سیستمی برای جلوگیری از حملات سایبری
- ارائه اطلاعات غلط در زمینه حجم معاملات و قیمت ارزهای دیجیتال توسط برخی از صرافیها
- افزایش صرافیهای غیرمتمرکز و ارائه خدمات کاربردی، جایگاه صرافیهای متمرکز را به خطر انداخته است.
- عدم ثبت اطلاعات در شبکه بلاک چین
صرافی غیرمتمرکز
کاربرد و ساختار کلی صرافیهای غیر متمرکز و متمرکز مشابه یکدیگر است، تنها با این تفاوت که در صرافیهای غیر متمرکز شخص ثالثی وجود ندارد که مسائل امنیتی و مدیریت تراکنشهای شما را بر عهده بگیرد. در حقیقت شبکه بلاک چین بستری را برای کاربران فراهم کرده است که معاملات خود را مستقیما و بدون حضور واسطه به ثبت برسانند.
تمام اطلاعات مربوط به تراکنشهای کاربران در شبکه بلاک چین به ثبت میرسند. میتوان گفت که پایگاه داده بلاک چین با بهکارگیری این روش مشکلات امنیتی را به حداقل میزان ممکن میرساند. Uniswap و MDEX از جمله صرافیهای غیر متمرکز هستند.
مزایا و معایب صرافی غیرمتمرکز
حالا در این بخش مزایا و معایبی را که توسط کاربران و تحلیلگران درباره صرافیهای غیر متمرکز در شبکههای مجازی به اشتراک گذاشته شده است، با یکدیگر بررسی میکنیم، چرا که آگاهی به این نکات شما را به درک بهتری از ساختار کلی این سیستمهای اجرایی میرساند.
مزایای صرافی غیرمتمرکز
- هویت ناشناس کاربران شبکه؛ در حقیقت شما تنها با ارائه آدرس کیف پول تراکنش خود را در شبکه به ثبت میرسانید.
- افزایش محبوبیت صرافیهای غیر متمرکز در بین کاربران طی سالهای اخیر
- تطابق ساختار صرافیهای غیر متمرکز با «سیستم مالی غیر متمرکز» (DeFI)
- حذف اشخاص ثالث
معایب صرافی غیرمتمرکز
- عدم اطمینان کاربران به خدمات شبکه
- افزایش تعداد صرافیهای غیر متمرکز، انتخاب را برای کاربران سخت کرده است.
- پیدا کردن صرافی غیر متمرکزِ معتبر و قانونی کار سادهای نیست.
- نقدینگی پایین صرافیهای غیر متمرکز، در نتیجه سختی خرید و فروش ارز دیجیتال
مقایسه صرافی متمرکز و غیرمتمرکز
- نظارت و کنترل: همانطور که در بخشهای قبل هم گفته شد شما با انتخاب صرافی متمرکز کنترل و مدیریت حساب کاربری خود را به شخص ثالث میسپارید، اما در صرافیهای غیرمتمرکز کنترل حساب کاربری تماما بر عهده خود کاربر است.
طبق گفته کاربران، بهکارگیری و فعالیت در صرافیهای غیرمتمرکز پیچیدگیهای خاص خودش را دارد، با این حال عدم نظارت و کنترل نهادهای سازمانی باعث فراگیری و استقبال زیاد کاربران از صرافیهای غیرمتمرکز شده است.
- امنیت: طبق تحقیقات صورتگرفته صرافیهای غیرمتمرکز خدمات امنیتی بهتری را به کاربران خود ارائه میدهند چرا که در برخی از موارد، حملات سایبری به سیستم شخص ثالث موجب هک شدن تمام رمزهای شخصی کاربران شبکه میشود. بنابراین احتمال از دست رفتن سرمایه شما در صرافیهای متمرکز به نسبت بیشتر است.
متأسفانه مشکلات این چنینی در گذشته هم اتفاق افتاده است. البته مسئولین شبکه همواره در تلاشاند تا قابلیتهای سیستم امنیتی را ارتقاء دهند، اما همچنان شاهد ضعف سیستمی صرافیهای متمرکز برای مقابله با حملات سایبری هستیم. از سوی دیگر ساختار صرافیهای متمرکز با حذف شخص ثالث احتمال حملات سایبری را به حداقل میزان ممکن رسانده است.
- محبوبیت: جالب است بدانید که صرافیهای متمرکز در ابتدای پیدایش ارزهای دیجیتال فعالیت خود را در بازار آغاز کردند و پیشگامی آنها باعث شده تا نسبت به صرافیهای غیرمتمرکز محبوبیت بیشتری داشته باشند.
از سوی دیگر صرافیهای غیر متمرکز خدمات منحصربهفردی ارائه میدهند، اما بااینحال هنوز مورد استقبال و توجه کاربران قرار نگرفتهاند. طبق گفته تحلیلگران یکی از دلایل دیگر استقبال کاربران از صرافیهای متمرکز نقدینگی بالای آنها است.
- کارمزد: صرافیهای متمرکز به ازای خدماتی که به کاربران خود ارئه میدهند، کارمزد دریافت میکنند. مبلغ کارمزد دریافتی صرافیها با توجه به خدمات و سرویسهایی که در اختیار شما قرار میدهند، متغیر است.
اما صرافی غیرمتمرکز با حذف شخص ثالث کارمزد دریافتی را به حداقل میزان ممکن رسانده است، حتی در برخی از موارد تراکنشها بدون پرداخت کارمزد به ثبت میرسند.
- قابلیتهای سیستمی: صرافیهای متمرکز قابلیت و ویژگیهای متنوع و بهتری را به کاربران خود ارائه میدهند. شما بهراحتی میتوانید با مارجین تریدینگ و بهکارگیری ابزارهای معاملاتی موجود در صرافی از سایر سرمایهگذاران بازار پیشی بگیرید و علاوه بر آن سود زیادی هم به دست آورید.
صرافیهای غیرمتمرکز قابلیت مارجین تریدینگ ندارند، اما قطعا این امکان وجود دارد که با گذشت زمان و تغییر شرایط قابلیت و ویژگیهای بیشتری به صرافیهای غیرمتمرکز اضافه شود.
- قوانین و مقررات: اعمال قوانین و کنترل صرافیهای متمرکز به نسبت سادهتر است چرا که مسئولین برای راهاندازی صرافی به مجوز نیاز دارند. علاوه بر آن پیروی از قوانین کشورها هم به عنوان یکی از الزامات تأسیس صرافیهای متمرکز شناخته میشود.
اما صرافیهای غیر متمرکز توسط هیچ سازمان مشخصی کنترل و مدیریت نمیشوند چرا که شبکه بلاک چین به عنوان جایگزین شخص ثالث تعیین شده است. بنابراین میتوان گفت که نهادهای دولتی میتوانند فعالیت صرافیهای متمرکز را متوقف کنند اما صرافیهای غیرمتمرکز ساختاری کاملا مستقل دارند که توقیف آنها را غیرممکن کرده است.
- نقدینگی: محبوبیت صرافیهای متمرکز باعث شده تا تعداد معاملاتی که توسط این شبکه به ثبت میرسند، بیشتر باشد. بنابراین صرافیهای متمرکز در مقایسه با صرافیهای غیرمتمرکز نقدینگی بیشتری دارند چرا که خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافیهای غیرمتمرکز کار سادهای نیست.
- سرعت: سرعت ثبت تراکنشها در صرافیهای متمرکز به نسبت بیشتر است. طبق تحقیقات صورتگرفته ثبت هر تراکنش در صرافیهای متمرکز تنها چند صدم ثانیه طول میکشد. این در حالی است که حداقل زمان لازم برای ثبت تراکنشها در صرافی غیرمتمرکز ۱۵ ثانیه تخمین زده شده است.
حتی کاربران ادعا میکنند که در بیشتر موارد انجام هر تراکنش ۱ دقیقه به طول میانجامد. بنابراین صرافیهای متمرکز در این زمینه عملکرد بهتری از خود نشان میدهند.
صرافی متمرکز | صرافی غیرمتمرکز | |
نظارت و کنترل | صرافی وظیفه مدیریت و نظارت بر تراکنشها را برعهده دارد. | کنترل و نظارت تراکنشها بر عهده کاربران شبکه است. |
امنیت | ضعف سیستمی در مقابله با حملات سایبری | مقاوم در برابر حملات سایبری |
محبوبیت | محبوبیت بالا در میان جامعه کاربران | محبوبیت کم در میان جامعه کاربران |
کارمزد | کارمزد استفاده از خدمات شبکه از حساب شما کسر میشود. | کارمزد بسیار کم، حتی در برخی از موارد تراکنشها بدون پرداخت کارمزد به ثبت میرسند. |
قابلیتهای سیستمی | ویژگی و قابلیتهای متنوع | ویژگی و قابلیتهای کم و محدود |
قوانین و مقررات | ارائه خدمات در قالبی ساده و کاربردی، کاربران برای فعالیت در شبکه به تأیید مسئولین نیاز دارند. | ساختار پیچیده، کاربران بدون کنترل و نظارت نهادهای مسئول در شبکه فعالیت میکنند.
|
نقدینگی | نقدینگی بالا | نقدینگی کم |
سرعت | ثبت تراکنشها در صدم ثانیه | ثبت تراکنشها در ۱ دقیقه |
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کردید انتخاب صرافی یکی از تصمیمات مهم و تاثیرگذار برای سرمایهگذاران دنیای ارزهای دیجیتال محسوب میشود. سعی کنید در گام اول اهداف خود از سرمایهگذاری را مشخص کنید چرا که عدم تطابق اهداف و تصمیمات، موفقیت شما در بازارهای مالی را غیرممکن میسازد.
سعی کردیم در این مقاله با مقایسه ساختار و ویژگی هر یک از صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز تصمیمگیری را برای شما سادهتر کنیم.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.