آموزش جامع استراتژی گرید تریدینگ (Grid Trading) در فارکس
اگر از آن دسته از تریدرهایی هستید که تا به حال استراتژیهای مختلفی را امتحان کردهاید، ولی باز هم به دلیل مدیریت نادرست احساسات خود و عدم پیشبینی حرکت بعدی بازار، شاهد عملکرد نه چندان موفقیتآمیزی بوده اید، وقت آن رسیده که با یک استراتژی معاملاتی متفاوت آشنا شوید؛ استراتژی به نام گرید تریدینگ که احساسات تریدر را کنار زده و به طور خودکار، دقیقا بر اساس حرکات طبیعی بازار عمل میکند.
استراتژی معاملاتی گرید با ارائه یک رویکرد منسجم، نوسانات متغیر بازار فارکس را به شیوه کاملا متفاوتی هدایت میکند؛ در واقع، نیازی نیست مثل گذشته، به کنترل تغییرات بالقوه بازار بپردازید، بلکه با قرار دادن اوردرهای خرید و فروش در سطوح مختلف قیمت، در تمامی جهات از حرکت بازار به راحتی سود کسب میکنید و این خود، رویکرد متفاوتی را در دنیای ترید رقم میزند. برای تجربه ترید به سبکی متمایز و آشنایی با نحوه عملکرد، ریسکها، نحوه مدیریت سرمایه و سایر مباحث، کافی است با آکادمی حسینی فایننس همراه باشید.
قصد شروع آموزش فارکس را دارید؟ میتوانید به راحتی این مقاله از حسینی فایننس را مطالعه کنید و با مسیر یادگیری آشنا شوید!
گرید تریدینگ چیست و چطور کار میکند؟
گرید تریدینگ یک استراتژی معاملاتی است که در آن، اوردرهای مختلف در سطوح بالاتر یا پایینتر از قیمت فعلی بازار قرار گرفته و با هدف بهرهبرداری از نوسانات بازار و افزایش سود بالقوه، شبکهای از سفارشها را تشکیل میدهند. اولین جذابیت این استراتژی را میتوان در ماهیت سیستماتیک آن یافت؛ ماهیتی که با جهت بخشی به بازار، میتواند بر اساس اهداف تریدر شخصیسازی شود. بنابراین، قابلیت انعطافپذیری فوقالعاده بالا را هم به جذابیتهای گرید در بین انواع معاملات در فارکس بیافزایید.
نحوه عملکرد بهترین استراتژی فارکس به این صورت است که تریدر، شبکهای از اوردرها را بر اساس نوسانات فعلی قیمت ایجاد میکند تا با نقاط ورود و خروج از پیش تعیین شده به اجرا درآیند. در یک نگاه، تعداد متعددی از اوردرها در سطوح مختلف ثبت میشوند که اجرای آنها به طور خودکار و توسط ربات معاملاتی صورت میپذیرد. همین قرارگیری استراتژیک این نقاط باعث میشود تا تریدرها بدون تنظیم مداوم این پوزیشنها، هم از مزایای آشکار وضعیت بازار گاوی و هم از فرصتهای نهانی شرایط خرسی بهرهمند شوند. در واقع، با توجه به شبکهای بودن سفارشها میتوان همزمان با تغییرات بازار، فرصتهای طلایی سودآوری را کشف کرد.
برای یادگیری بهترین استراتژی ترید، راهنمای تصویری نحوه معامله در فارکس به زبان ساده را حتما بخوانید!
انواع گرید در معاملات گرید
آشنایی با انواع گرید، تاثیر مثبتی بر روی طراحی یک سیستم معاملاتی خواهد گذاشت؛ تاثیری که با خصوصیاتی چون کارآمد و دقیق بودن اجرای تک تک جزئیات مربوط به معاملات توصیف میشود. هر نوع گریدی، رویکرد منحصربه فردی دارد و با سایر موارد متفاوت است. به طور خلاصه و مفید با انواع گریدها آشنا میشویم:
- گرید ثابت (Static Grid): سطوح گرید ثابت و بدون تغییر بوده و حرکات قیمت هم بر روی آنها اثرگذار نیست.
- گرید دینامیک (Dynamic or adaptive Grid): سطوح بر اساس تغییرات قیمت تنظیم شده و با وضعیت بازار هم کاملا سازگار میشوند.
- گرید نسبی (Proportional Grid): فاصله بین سطوح به طور نسبی و به همراه کاهش یا افزایش قیمت دارایی تغییر میکند.
- گرید در حال توسعه (Expanding Grid): با حرکت صعودی قیمت نسبت به سطح اولیه، فاصله بین سطوح هم افزایش مییابد.
- گرید محدود (Constrained Grid): ترید به یک محدوده بسیار کوچک محدود میشود و اگر قیمت فراتر از این محدوده حرکت کند، باید گرید را مجدد تنظیم کرد.
- گرید چند سطحی (Multi- level Grid): گرید به چند سطح تقسیم میشود که هر یک، پارامترهای مختلفی داشته و انعطافپذیری بیشتری را ارائه میدهند.
- گرید دو جهته (Bi- directional Grid): از این گرید به دفعات زیاد در ترید فارکس استفاده میشود و تریدرها میتوانند به طور همزمان، هم پوزیشنهای لانگ و هم پوزیشنهای شورت باز کنند.
چک لیست معامله در فارکس را بخوانید تا بتوانید بدون ضرر و منظم ترید کنید!
طراحی سیستم گرید تریدینگ برای بازار فارکس
طراحی سیستم گرید برای بازار فارکس در قالب چند مرحله انجام میشود. این مراحل عبارتند از:
- تعیین ابعاد گرید: ابتدا با ارزیابی قیمت های گذشته و نوسانات، ابعاد گرید را تعیین کنید. معمولا، برای جفت ارزهای پر نوسان، ابعاد گرید بین 5- 25 پیپ بهترین انتخاب است.
- تنظیم سطوح گرید: سطوح گرید را بالاتر و پایینتر از قیمت فعلی بازار قرار دهید.
- تعیین محدوده گرید: محدودههای بالاتر و پایینتر از گرید را بر اساس محدودههای ترید فعلی و نوسانپذیری تعریف کنید. درعین حال هم به محدود کردن ریسک قیمت توجه داشته باشید.
- در نظر گرفتن حجم معاملات: به طور کلی، حجم معاملات ثابتی برای سطوح گرید در نظر گرفته میشود. البته، میتوان بر اساس شرایط و اعمال مدیریت ریسک، حجم معاملات را تغییر داد.
- قرار دادن اوردرها: اوردرهای خرید و فروش را در سطوح قیمت قرار داده یا اینکه به طور خودکار، گریدهای پایینتر را به اوردر خرید و گریدهای بالاتر را به اوردر فروش اختصاص دهید.
- ورود به پوزیشن معاملاتی: حالا معامله رسما آغاز میشود و باید وارد پوزیشن معاملاتی شوید.
- تکرار چرخه: به محض اینکه قیمت فعلی دچار تغییر شود، خود سیستم معاملات سودآور را بسته و معاملات جدیدی را باز میکند.
- مدیریت معامله، خروج و کسب سود: برای فعال شدن استاپ لاس دو شرط لازم است: حفظ قیمت نوسانی و عدم ایجاد روند در جهت مشابه. در چنین شرایطی، هر دو سفارش خرید و فروش فعال میشود و میتوان از معامله خارج شد. نتیجه هم کسب سود خواهد بود.
نکات مهم: در سیستم گرید، استاپ لاس به عنوان یک ابزار ضد ریسک عمل میکند تا از ضررهای بالقوه تا حد زیادی جلوگیری به عمل آید. نکته بعدی اینکه، قطعا با فعال شدن اوردر خرید و فروش به طور همزمان، امکان کسب سود برای تریدر فراهم میشود.
بهترین روزهای هفته برای معامله در فارکس چه روزهایی هستند؟
تفاوت معاملات گرید دستی و خودکار
در گرید دستی تریدر نقش مهمی را ایفا میکند؛ در واقع، تریدر باید همیشه گوش به زنگ باشد و همین مسئله، افزایش فشار و استرس را به دنبال خواهد داشت. در گرید خودکار، این نقش به ربات فارکس سپرده میشود تا ترید را به صورت خودکار و بدون حضور تریدر به اجرا درآورده شود. در مرحله تعیین سطوح گرید، این امکان وجود دارد که خود تریدر این کار را انجام دهد، ولی در ترید خودکار، تعیین سطح با کمک نرمافزار انجام میشود که تسهیل و دقت بالا، از بارزترین مزایای این رویکرد به شمار میآید.
در کل، تفاوت کلیدی گرید دستی و خودکار در صرف وقت و بک تست کردن خلاصه میشود. گرید دستی واقعا زمانبر است و صرفهجویی در وقت با گرید خودکار معنای جدیدی مییابد. منظور از بک تست کردن، بررسی نحوه عملکرد یک استراتژی معاملاتی است که در ترید خودکار، این امر در ابعاد گستردهای انجام میشود. در ترید دستی، امکان خطا در حین آنالیز دادههای گذشته بازار و تعیین نقاط قوت و ضعف وجود دارد و در کل، نمیتوان به نتایج زیاد اعتماد کرد.
چطور سطح گریدها را تعیین کنیم؟
تعیین سطح گرید با رعایت چند مورد به راحتی قابل انجام است؛ اول، پیشنهاد میشود برای تعیین محدوده قیمت از نقاط حمایت و مقاومت استفاده کنید. دوم، میانگین نوسانات قیمت را بررسی کرده و سطوح مختلف را با در نظرگرفتن فاصلهای مشخص، در کنار یکدیگر قرار دهید. بهتر است از اعداد گردی مثل 10، 20 و 50 پیپ استفاده کنید.
بهترین بروکر فارکس برای ترید جفت ارزها کدام بروکر است؟ حتما کلیک کنید!
استراتژیهای گرید تریدینگ
استراتژیهای متنوعی در این سبک معاملاتی به کار گرفته میشوند که در ادامه، به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- استراتژی گرید محدوده- محور: استراتژی گرید محدوده- محور با بهرهبرداری از تغییرات طبیعی بازار، فرصتی را برای کسب سود از حرکات کوچک و پایدار فراهم میکند. این استراتژی به تریدرهایی پیشنهاد داده میشود که به دنبال بهرهبرداری از نوسانات کوچک در بین جفت ارزها هستند. بهترین اندیکاتور فارکس، یعنی ADX، پای ثابت معاملات به شمار میآید.
برای شروع، باید محدوده ترید را شناسایی کنید؛ یعنی جایی که بیشترین و کمترین قیمتها در یک دوره خاص مشخص میشوند. با توجه به همین محدوده، نقطه میانی که به عنوان مرجعی برای تنظیم لیمیت اوردرهای خرید و فروش عمل میکند هم تعیین میشود. میتوان در هر طرف از نقطه میانی، تعداد متغیری از اوردرها را قرار داد. فضای بین اوردرها را با تقسیم کردن فاصله نقطه میانی از بخش بالایی یا پایینی محدوده و تعداد اوردرها محاسبه کنید.
- استراتژی گرید دنبال کننده روند: هماهنگی با بازار، استفاده از حرکات پایدار و دستیابی به یک پوزیشن که بتواند به طور بالقوه رشد کند، جزو اهداف اولیه این استراتژی محسوب میشود. ابتدا باید روند فعلی را با آنالیز ساختار بازار و استفاده از اندیکاتور فارکس مثل مومنتوم و ADX شناسایی کرد.با مشخص شدن روند، قیمت فعلی به عنوان مبنایی برای قرار گرفتن اوردرهای بای استاپ (روند صعودی) و سل استاپ (روند نزولی) در فاصله زمانی ثابت در نظر گرفته میشود. البته، این فاصله زمانی کاملا به ترجیحات تریدر بستگی دارد و با اندیکاتور ATR (میانگین محدوده واقعی) به راحتی قابل تنظیم است.
مزایا و معایب استراتژی گرید تریدینگ
ریسکهای گرید تریدینگ در بازار نوسانی
در شرایطی که بازار از نوع پرنوسان باشد، مهمترین ریسکی که شاهد آن خواهید بود، این است که قیمت بازار از محدوده بالایی و پایینی گرید به طور مداوم حرکت کند. به دنبال این مسئله، شاهد افزایش ریسک و احتمال از دست دادن سرمایه خواهید بود، زیرا تریدرها پوزیشنهای متعددی را باز کرده و سرمایه زیادی را به ترید اختصاص میدهند. در نهایت، ریسک شکست در استراتژی های معاملاتی به مراتب افزایش مییابد. اینجا است که ترفندهای مدیریت سرمایه باید به اجرا درآید.
معاملات هجینگ در فارکس چیست؟
مدیریت سرمایه در گرید تریدینگ
مدیریت سرمایه در گرید تریدینگ با توجه به وجود ریسکهای بالقوه، معنای خاصی دارد؛ مفهومی که با تعیین دقیق وضعیت پوزیشن و تنظیمات مجدد تعریف شده و با بررسیهای دورهای تکمیل میشود. مدیریت سرمایه به شیوهای صحیح را میتوانید با کمک تکنیکهای زیر اجرا کنید:
- پوزیشن سایز برابر و پویا: هر پوزیشن را در گرید با در نظر گرفتن حجم مشابه باز کنید و کاری به سطح یا قیمت فعلی دارایی نداشته باشید. از طرفی، حجم پوزیشن را بر اساس سطوح قیمت یا سایر فاکتورها، مثل نوسانپذیری یا ریسک، تعیین کنید.
- مارتینگل: بعد از هر بار شکست در معاملات و جبران عواقب آن، بلافاصله بعد از اینکه قیمت تغییر کرد، پوزیشن سایز را هم افزایش دهید.
- بستن پوزیشن به صورت نیمه کاره: وقتی به سطوح مشخصی از سود دست یافتید یا قیمت در جهت گرید بعدی حرکت کرد، پوزیشن را به صورت نیمه کاره ببندید.
- بستن کامل پوزیشن: وقتی به سود هدف دست یافتید یا اینکه در وضعیت خاص و پربازدهی قرار گرفتید، پوزیشن را به طور کامل ببندید.
- تعادل مجدد: حجم پوزیشنهای باز را به صورت دورهای بررسی کرده و بر اساس تغییراتی در وضعیت بازار یا استراتژی مدیریت سرمایه تنظیم کنید.
آیا میدانید پوزیشن تریدینگ (Position Trading) چیست؟
بررسی سود و ضرر یک گرید تریدینگ واقعی
سود و ضرر یک گرید واقعی را با یک مثال ساده با هم بررسی میکنیم:
فرض کنید که تریدری تصمیم میگیرد از استراتژی معاملاتی گرید استفاده کند؛ بنابراین، از قوانین زیر پیروی میکند:
. وقت قیمت از خط آبی رد شود، پوزیشن معاملاتی را باز میکند.
. وقتی قیمت هم راستا با خط قرمز قرار گیرد، پوزیشن معاملاتی را میبندد.
حالا به سراغ مراحل مختلف اجرای استراتژی میرویم:
- تریدر پوزیشن شورت را باز میکند.
- در گرید بعدی، پوزیشن دیگری هم اضافه میشود. سومین اوردر اجرا نمیشود و وقتی قیمت در راستای خط قرمز قرار میگیرد، گرید بسته میشود (با رنگ زرد نمایش داده شده است). حالا تریدر گرید خرید را تنظیم میکند.
- پوزیشن لانگ باز میشود.
- در گرید بعدی، تریدر پوزیشن دیگری را اضافه میکند. گرید زمانی بسته میشود که قیمت در راستای خط قرمز قرار گیرد. این وضعیت هم با رنگ زرد هایلایت شده است.
نتیجه: معامله موفقیتآمیز بوده و هر دو پوزیشن در شرایط پربازدهی بسته شده است. با این حال، ریسکهای گرید تریدینگ در تایم فریم فارکس به طرز آشکاری نمایان است؛ به بیان دیگر، این امکان وجود دارد که قیمت در جهت پیشبینی نشده حرکت کند.
نکات حیاتی برای اجرای موفق گرید تریدینگ
برای اجرای موفق گرید، توجه به نکات حیاتی زیر فراموش نشود:
- قبل از اجرای یک معامله واقعی، حتما از اکانت آزمایشی استفاده کنید.
- در هر گرید، از یک ابزار یا اندیکاتور استفاده کنید.
- فاصله بین گریدها به حجم اسپرد بستگی دارد؛ هر چه اسپرد بزرگتر باشد، فاصله بین گریدها هم بیشتر خواهد بود.
- برای نظارت راحتتر، سطوح گرید را محدودتر کنید. نهایت، 5 الی 10 سطح پیشنهاد میشود.
مقاله معرفی بهترین بروکرهای فارکس در جهان را از دست ندهید!
نرم افزارهای برتر برای گرید تریدینگ
بکارگیری نرمافزارها در گرید تریدینگ، یک تجربه بیوقفه و یکپارچه از ترید به به دنبال دارد. برای اینکه چنین تجربه باکیفیتی را داشته باشیم، استفاده از نرمافزارهای برتر پیشنهاد میشود. در دنیای نرمافزارها، به معرفی دو مورد اکتفا میکنیم:
- نرمافزار 3Commas: رابط کاربرپسند و ارائه اسکریپتهای پیش فرض برای گرید تریدینگ، از مهمترین خصوصیات نرمافزار 3Commas است. صرف وقت برای آموزش فارکس، یادگیری نحوه عملکرد نرمافزار و پرداخت هزینه را هم در نظر داشته باشید. نکته دیگر این است که این نرمافزار بدون بروکر فعال نمیشود.
- نرمافزارMetaTrader EAs : عدم نیاز به بروکر و برخورداری از پلاگین داخلی خصوصیاتی است که فقط در نرمافزار MetaTrader EAs خواهید یافت. میتوانید به راحتی بازدهی انواع دارایی را به طور همزمان در متاتریدر 5 تست کنید. علاوه بر این، سرعت عملکرد نرمافزار بسیار بالا بوده و در معاملات فارکس، به راحتی قابل شخصیسازی است.
سخن پایانی
استراتژی گرید تریدینگ، افزودن تدریجی تعداد پوزیشنهای معاملاتی را به دنبال دارد تا سودآوری افزایش یابد. میزان سودآوری گرید تریدینگ به وضعیت بازار و مدیریت سرمایه بستگی دارد. بی شک، این رویکرد در بازارهای پرنوسان هم سودآور است، ولی برای کاهش ریسکهای بالقوه باید تکنیکهای مدیریت ریسک را به درستی اجرا کرد. برای بهبود وضعیت خود حتما با آنالیز اسلیپیج، ابعاد پوزیشن و غیره، عملکرد گذشته خود را مورد بررسی قرار دهید. آیا شما هم تا به حال از این استراتژی استفاده کردهاید؟
سوالات متداول:
- چگونه استراتژی گرید تریدینگ فارکس را شروع کنیم؟
اولین گام برای شروع، انتخاب یک بروکر معتبر است تا پلتفرمی را به شما ارائه دهد که بتوانید اوردرهای متعدد را به طور کارآمد مدیریت کنید و از همه مهمتر، قادر به شخصیسازی تنظیمات گرید باشید.
- چه جفت ارزهایی بهترین عملکرد را در استراتژی گرید تریدینگ را به دنبال دارند؟
به دنبال انتخاب جفت ارزهایی باشید که نوسان بالا و اسپرد پایین داشته و در محدوده قیمت حرکت میکنند. به عنوان مثال، جفت ارز EUR/USD میتواند یکی از بهترین انتخابهای شما باشد.
- استفاده از رباتهای گرید تریدینگ چه چالشهایی را به دنبال دارد؟
نیاز به نظارت مداوم به منظور اطمینان از عملکرد درست ربات گرید تریدینگ، یکی از مهمترین چالشها به شمار میآید.