کانال رایگان سیگنال ارز دیجیتال
آموزش بورس

آشنایی با اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار

دوره حضوری منتور شیپ

در هر کشور افراد برای رشد دادن سرمایه خود روش‌های مختلفی را پیش رو دارند. برخی‌ها ترجیح می‌دهند در بازارهای بین‌المللی مثل بازار فارکس یا ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری کنند و برخی دیگر به دنبال کسب درآمد از بازارهای دیگری همچون مسکن و خودرو هستند. در این بین امکان کسب درآمد از راه خرید سهام نیز وجود دارد که اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار برای بیمه کردن آن عرضه شده است.

اما وقتی صحبت از سهام یار و اوراق اختیار فروش تبعی می‌شود منظور چیست؟ ما قبلا در مورد این نوع اوراق در جریان مقاله «اوراق اختیار فروش تبعی چیست؟ نکات مهم قبل از خرید» اطلاعات کاملی را ارائه کرده‌ایم و امروز می‌خواهیم در مورد اختیار فروش تبعی سهام یار صحبت کنیم. از همین در ادامه ضمن پاسخ‌گویی به این سوال که اختیار فروش تبعی سهام یار چیست، در مورد نحوه ثبت نام آن‌ نیز مطالبی را ارائه خواهیم کرد.

اگر شما هم در بورس ایران سهام خریده‌اید پیشنهاد می‌کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید تا با نحوه بیمه کردن سهام با اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار آشنا شوید.

اختیار فروش تبعی سهام یار چیست؟

اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار طرحی است که آخرین بار در آبان ۱۴۰۱ اجرا شد و هدف از آن بیمه سهام سرمایه‌گذاران خرد بود.

اختیار فروش تبعی سهام یار نام اوراقی است که افراد حقیقی می‌توانند با خرید آن، به‌نوعی ارزش سهام خود در بورس را بیمه کنند. هر شخصی که در بورس ایران سهام دارد، می‌تواند با خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار حداقل سود ۲۰ درصدی را برای سهام خود تضمین کند.

به عبارت دیگر، شما با در اختیار داشتن اختیار فروش تبعی سهام یار مطمئن می‌شوید که در بدترین حالت سرمایه شما در یک بازه زمانی مشخص حداقل ۲۰ درصد رشد خواهد کرد. این کار باعث می‌شود تا سرمایه‌گذاری خود در بورس را با اطمینان بیشتری دنبال کنید. در صورتی هم که سهام در اختیار شما رشدی بیش از ۲۰ درصد داشته باشد، می‌توانید سود ۲۰ درصد اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار را نادیده بگیرید.

در حقیقت خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار همان‌طور که از اسمش هم پیداست، این اختیار را به شما می‌دهد تا سهام خود را در یک زمان تعیین‌شده در آینده با سود ۲۰ درصد بفروشید.

دوره پیشنهادی
دوره پرایس اکشن ict
دوره جامع معامله گری به سبک ICT
دوره جامع معامله‌گری به سبک ICT، توسط تیم حسینی فایننس در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. اخیرا سبک پرایش اکشن ICT، بخاطر سود بالا و کاربرد ساده، مورد توجه بسیاری از تریدرها قرار گرفته است.

اختیاری بودن فروش باعث می‌شود تا اگر سهام شما در بورس سودی بیش از ۲۰ درصد برای‌تان در پی داشته باشد، از اختیار خود برای فروش این اوراق صرف‌نظر کنید. بدین ترتیب می‌توانید سهام خود را در بازار آزاد بفروشید و سودی بیشتر از ۲۰ درصد کسب کنید.

اما نحوه ثبت نام در طرح سهام یار چگونه است؟ بیایید در بخش بعدی به این سوال پاسخ دهیم.

 

نحوه فعال سازی سهام یار

بهتر است در همین ابتدا بگوییم که آخرین بار طرح سهام یار در اواخر آبان ۱۴۰۱ اجرایی شد که سررسید آن هم یک سال بعد در آبان ۱۴۰۲ قرار داشت. از آن زمان به بعد این طرح تمدید نشده است و برای همین اگر در حال حاضر می‌خواهید اختیار فروش تبعی سهام یار را بخرید و طرح سهام یار را فعال‌سازی کنید، باید بگوییم که در زمان نگارش این مقاله فعلا امکان این کار وجود ندارد.

با این حال برای آشنایی شما با نحوه ثبت نام در اوراق تبعی سهام یار، روال این کار در گذشته را بیان می‌کنیم. در حقیقت هر شخص برای خرید اوراق سهام یار باید همانند خرید سهام در بازار بورس در سامانه سجام ثبت نام و مراحل عضویت خود را تکمیل کند.

بدین ترتیب همه افرادی که واجد شرایط ثبت نام سهام یار هستند، می‌توانند در زمان‌هایی که طبق اعلامیه رسمی برای فعال سازی طرح سهام یار مشخص شده است، در این طرح ثبت نام کند. برای این کار تنها کافی است از طریق کارگزاری دلخواه خود نماد «سهام یار» را جستجو و انتخاب کنید. سپس می‌توانید سفارش خود را ثبت کنید که این سفارش باید به تعداد ۱ و قیمت ۱ ریال انجام شود.

با این حال همان‌طور که اشاره کردیم همه افراد نمی‌توانند اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار را بخرند. در واقع خرید این اوراق شرایطی دارد که در بخش بعدی به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

 

بیمه کردن سهام با طرح سهام یار چه شرایطی دارد؟

برای اینکه بتوانید سهام خود را با طرح سهام یار بیمه کنید باید یک سری شرایط مشخص داشته باشید. برای مثال باید ارزش سبد پایه شما از ۱۰۰ میلیون تومان کمتر باشد.

برای خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار باید شرایط ویژه‌ای داشته باشید که در این بخش می‌خواهیم در مورد آن‌ها صحبت کنیم. این شرایط ممکن است در هر اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار متفاوت باشد. از همین رو شرایطی که در این بخش به آن‌ها اشاره خواهیم کرد مربوط به آخرین اطلاعیه‌ای است که گفتیم در آبان ۱۴۰۱ توسط شرکت بورس اوراق بهادار تهران منتشر شد.

طبق این اطلاعیه تنها افراد حقیقی که ارزش سبد پایه آن‌ها در تاریخ چهارم آبان ۱۴۰۱ کمتر از یک میلیارد (۱۰۰ میلیون تومان) بود، می‌توانستند اوراق سهام یار را خریداری کنند. این موضوع نشان می‌دهد که هدف از عرضه این اوراق کمک به جلب اعتماد سرمایه‌گذاران خرد بوده است.

در این اطلاعیه منظور از سبد پایه تمامی سهام ثبت شده قابل معامله در بازارهای بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران به جز بازار پایه فرابورس است که در پایان روز چهارم آبان ۱۴۰۱ در پرتفوی هر شخص حقیقی وجود داشت. البته سهام جایزه ثبت نشده، حق تقدم سهام، سهام توثیق و سهام توقیف در این محاسبه لحاظ نمی‌شوند. ضمن اینکه ارزش سبد پایه هر شخص نیز براساس قیمت پایانی تابلو معاملات در روز چهارم آبان ۱۴۰۱ محاسبه شده بود.

 

شرط اعتبار اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار

برای اینکه اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار شما اعتبار لازم را در زمان سررسید داشته باشد، باید سهام موجود در سبد پایه را تا آن زمان نفروشید. به عبارت دیگر، نگه‌داری سبد پایه تا زمان سررسید شرط اعتبار اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار است.

در این محاسبه تعداد دارایی موجود از هر نماد در سبد پایه ملاک است و حین دوره تا زمان سررسید در انتهای هر روز تعداد سهام موجود در پرتفوی هر فرد باید بزرگتر یا مساوی تعداد سهام موجود در سبد پایه او باشد. البته توجه داشته باشید که حق تقدم و سهام جایزه ثبت نشده، در این محاسبه لحاظ نمی‌شود.

 

نکات مهم در مورد اختیار فروش تبعی سهام یار

قبل از خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار و بیمه سهامی که در بورس در اختیار دارید، همچنین بعد از خرید این اوراق باید به یک سری نکات مهم آگاه باشید و آن‌ها را رعایت کنید. در این بخش می‌خواهیم در مورد این نکات صحبت کنیم.

اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که امکان واگذاری و انتقال اوراق اختیار تبعی سهام یار به دیگران وجود ندارد و معاملات ثانویه این اوراق غیرفعال است.

نکته بعدی این است که خرید بیش از ۱ ورقه از اوراق سهام‌یار برای هر کد معاملاتی مجاز نیست که البته این محدودیت معمولا در سامانه معاملاتی کارگزاری لحاظ می‌شود و لازم نیست خودتان نگران این موضوع باشید.

از طرف دیگر، باید به این نکته توجه داشته باشید که وظیفه احراز شرایط داوطلبان این طرح و انجام محاسبات مبلغ تسویه نقدی برعهده شرکت مدیریت فناوری بورس تهران قرار دارد. با این حال پرداخت مبلغ تسویه نقدی به حساب بانکی اشخاص توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار انجام می‌شود.

ضمن اینکه اشخاص حقوقی امکان خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار را ندارند و تنها سرمایه‌گذاران خرد و اشخاص حقیقی می‌توانند از مزایای این طرح بهره‌مند شوند.

اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار

در تصویر بالا مشخصات کامل اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار را مشاهده می‌کنید که در آخرین مرحله اجرایی و در اطلاعیه مربوط به عرضه آن ذکر شده و به امضای سرپرست مدیریت عملیات بازار ابزارهای نوین مالی شرکت بورس اوراق بهادار تهران رسیده است.

 

سخن پایانی

اختیار فروش تبعی سهام یار طرحی است که آخرین بار در آبان ماه ۱۴۰۱ اجرایی شد و هدف از آن ارائه بیمه سهام برای سرمایه‌گذاران خرد بود. اشخاص حقیقی می‌توانستند با ثبت نام در این طرح و خرید اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار سهام خود در بازار بورس را بیمه کنند.

بدین ترتیب اگر در زمان پایان سررسید ارزش سهام در اختیار سرمایه‌گذاران کاهش می‌یافت و وارد ضرر می‌شد، این افراد می‌توانستند با در اختیار داشتن اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار سهام خود را با سود تضمینی ۲۰ درصد به فروش برسانند. در صورتی هم که در پایان سررسید ارزش سهام آن‌ها بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته بود، آن‌ها می‌توانستند سهام خود را در بازار آزاد و با سودی بیشتر بفروشند.

همان‌طور که گفتیم این طرح آخرین بار در آبان ماه ۱۴۰۱ اجرایی شد و زمان آخرین سررسید آن آبان ۱۴۰۲ بود. از آن زمان تاکنون این طرح تمدید نشده است اما ممکن است در آینده باز هم شاهد ارائه بیمه سهام باشیم.

نظر شما در مورد اوراق اختیار فروش تبعی سهام یار چیست و آیا تجربه استفاده از این اوراق را دارید یا خیر؟ همچنین اگر این اوراق بار دیگر عرضه شوند آیا تمایلی به خرید آن‌ها دارید یا نه؟ لطفا نظر خود را در قسمت دیدگاه‌های همین پست با ما به اشتراک بگذارید.

ارتباط با پشتیبانی
ارتباط مستقیم با کارشناسان حسینی فایننس شما هم به سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی و کسب سود از اون‌ها فکر می‌کنید اما نمی‌دونید چطور باید شروع کنید؟

برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.

حالت دوم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا