استراتژی‌های معاملاتی

معاملات هجینگ (Hedging) در فارکس؛ مدیریت ریسک یا سود مضاعف؟

قطعا به عنوان یک تریدر به دنبال ترفندی برای محافظت از پورتفولیو سرمایه‌گذاری خود در برابر تغییرات همیشگی بازار هستید؛ ترفندی به نام «هجینگ» را به شما معرفی می‌کنیم که عملکرد منحصر‌به‌فرد آن در بازار فارکس، تا حد زیادی از نگرانی‌ها و دغدغه‌های شما می‌کاهد. البته، این طور نیست که دیگر درصد ریسک معاملات به صفر برسد، ولی فرصت خوبی برای محدود کردن اثرات ریسک و ضرر در اختیار خواهید داشت. قبل از هر توضیح دیگری، شما بگویید که معاملات هجینگ بیشتر از لحاظ امکان مدیریت ریسک بسیار جذاب به نظر می‌رسد یا اینکه مسئله کسب سود مضاعف هم مطرح می‌شود؟

برای درک بهتر عملکرد هجینگ، بیایید اینگونه تصور کنیم که دارایی خود را بیمه کرده‌اید! در واقع، شما با پرداخت هزینه‌ای از دارایی خود در برابر رویدادهای بالقوه محافظت می‌کنید. اطمینان خاطر و آسودگی را حس کردید؟ این همان مزیت بزرگ بکارگیری استراتژی هجینگ در پوزیشن‌های معاملاتی فارکس است. با هجینگ یک نفس راحت می‌کشید، ولی به چالش‌های آن هم توجه داشته باشید؛ چالش‌هایی که در کنار قوانین، میزان سودآوری و سایر ابعاد در معاملات هجینگ، موضوع امروز آکادمی حسینی فایننس را تشکیل می‌دهد. لطفا با ما همراه باشید.

قصد شروع آموزش فارکس را دارید؟ می‌توانید به راحتی این مقاله از حسینی فایننس را مطالعه کنید و با مسیر یادگیری آشنا شوید!

هجینگ فارکس اینفوگرافی

هجینگ فارکس چیست و چگونه کار می‌کند؟

هجینگ یک نوع استراتژی به شمار می‌آید که در آن، همزمان با پوزیشن اصلی، یک یا چند پوزیشن معاملاتی اضافه باز می‌کنید تا موقعیت ترید شما در حالت تعادل قرار گرفته و این وضعیت پایدار همچنان حفظ شود. در اکثر بازارهای مالی امکان هجینگ وجود دارد، ولی بیشتر در ترید فارکس، کالا و سهام به کار می‌رود. کارایی هجینگ در بین استراتژی های معاملاتی، در کاهش اثرات کوتاه‌مدت خلاصه شده و بر روی روند بلندمدت متمرکز است. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید، این است که هجینگ استراتژی مدیریت سرمایه، کسب درآمد و سود مضاعف نیست، بلکه نقش آن از جنبه محافظتی مطرح شده و سازوکار تریدینگ را با افزودن شاخص امنیت تسهیل می‌کند.

نحوه عملکرد کلی هجینگ به این صورت است که نرخ معامله با بکارگیری ابزارهای مالی، قفل شده و تغییری نکند. در نگاه دقیق‌تر، مکانیزم عملکرد با شناسایی نوع ریسک‌های پیش رو استارت می‌خورد. قدم بعدی، انتخاب ابزار است که با گزینه‌های مختلفی روبرو هستید. در مرحله پایانی هم با رعایت همه این موارد، به سادگی دست به اجرای بهترین استراتژی فارکس می‌زنید. هجینگ با عملکرد پایدار و منحصر‌به‌فرد خود در بین انواع معاملات در فارکس، جایگاه ویژه‌ای دارد.

انواع هجینگ در فارکس

انواع هجینگ از نظر شیوه پوشش ریسک به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شود:

  1. هجینگ مستقیم (Direct Hedging): اگر به دنبال استراتژی هستید که به راحتی اجرا شود و با چالش‌های خاصی هم مواجه نشوید، هجینگ مستقیم پیشنهاد می شود. در این رویکرد، پوزیشن اضافه در وضعیت مخالف با پوزیشن اصلی باز می‌شود و تریدر هر دو پوزیشن را مدیریت می‌کند. اگر شرایط به نحوی پیش رود که دارایی وارد یک روند نزولی شود و ارزش آن کاهش یابد، پوزیشن اضافه چنین ضرری را تحت پوشش قرار می‌دهد. همه چیز تقریبا خوب پیش می‌رود، ولی هزینه‌هایی چون اسپرد را هم باید در نظر داشته باشید.
  2. هجینگ غیرمستقیم (Indirect Hedging): استراتژی غیرمستقیم به تریدرهایی پیشنهاد می‌شود که در انتخاب جفت ارزهای معاملاتی بسیار محتاط و آگاهانه عمل می‌کنند؛ به بیان دیگر، تنها باید بر روی جفت ارزهایی متمرکز شد که همبستگی بین آنها از نوع منفی باشد. منظور از همبستگی منفی این است که تغییرات قیمت دو جفت ارز در جهت خلاف یکدیگر صورت پذیرد و به طور همزمان، شاهد افزایش قیمت یک جفت ارز و کاهش قیمت در جفت ارز دیگر باشیم. به این ترتیب، دو پوزیشن معاملاتی خرید و فروش باز می‌شود و با بکارگیری مکانیزم پوشش ریسک، احتمال ضرر کاهش می‌یابد.

برای یادگیری بهترین استراتژی ترید، راهنمای تصویری نحوه معامله در فارکس به زبان ساده را حتما بخوانید!

ابزارهای مناسب برای اجرای هجینگ فارکس

ابزارهای مناسب برای اجرای هجینگ فارکس

ابزارهای هجینگ با مکانیزم تقریبا متفاوت ولی کارایی نسبتا مشابه، انواع ریسک‌های بازار پویای فارکس را به خوبی پوشش می‌دهند. در ادامه، در مورد ابزارهای مناسب بیشتر توضیح می‌دهیم:

  1. قراردادهای نقدی (Spot Contracts): قراردادهای نقدی، شکلی از معامله در فارکس هستند که در آن، خرید و فروش جفت ارزها به قیمت فعلی انجام می‌شود. این ابزارها با برخورداری از پتانسیل اجرای معامله به صورت آنی، ربسک‌هایی که به کاهش ارزش ارز مربوط می‌شوند را تحت پوشش قرار می‌دهند؛ بنابراین، کاهش قابل توجه زیان، نتیجه بکارگیری ابزار قرارداد نقدی در اجرای هجینگ است.
  2. قراردادهای آپشن (Option Contracts): قراردادهای آپشن، شکلی از معامله در فارکس هستند که در آن، تاریخ و قیمت خرید و فروش جفت ارزها کاملا مشخص است. این ابزارها با برخورداری از پتانسیل اجرای معامله به قیمت معین، ریسک‌هایی که به کاهش و افزایش ارزش ارز مربوط می‌شوند را تحت پوشش قرار می‌دهند؛ بنابراین، با برخورداری از آپشن خرید و فروش، زیان و ریسک تحت کنترل درآمده و می‌توان با تصمیمات آگاهانه به استقبال آینده رفت.

چک لیست معامله در فارکس را بخوانید تا بتوانید بدون ضرر و منظم ترید کنید!

انواع استراتژی‌های هجینگ در فارکس

استراتژی‌های هجینگ در فارکس با بکارگیری مشتقات معنا می‌یابند؛ محصولاتی که بسیار متنوع هستند و هر یک، به نحو متفاوتی ریسک‌ها را پوشش می‌دهند. هنگام انتخاب این استراتژی‌ها باید در کنار آگاهی از عملکرد کلی و تایم فریم فارکس، مزایا و معایب آنها را هم مد نظر قرار دهید تا مدیریت ریسک به بهترین نحو به اجرا درآید.

  1. هجینگ با قرارداد مابه التفاوت (CFD Hedging): در استراتژی هجینگ با قرارداد مابه التفاوت، به مدیریت دو پوزیشن معاملاتی از نوع لانگ و شورت می‌پردازید. معمولا پوزیشن لانگ به عنوان معامله اصلی و پوزیشن شورت به عنوان معامله اضافه در نظر گرفته می‌شود. به لطف استفاده از لوریج، تریدرهای مبتدی که معمولا سرمایه کمی دارند هم می‌توانند از این استراتژی در هنگام باز کردن پوزیشن معاملاتی استفاده کنند.
  2. هجینگ با فیوچرز (Futures Hedging): استراتژی هجینگ با فیوچرز، قفل یک قیمت مشخص را برای دارایی در ظرف چند روز آینده امکان‌پذیر می‌سازد و همین روند، امنیت معاملات را از نظر قیمت‌گذاری به دنبال خواهد داشت. فیوچرز را به تریدرهایی پیشنهاد می‌دهیم که در بازار کالاها فعالیت دارند و می‌خواهند با بکارگیری یک استراتژی منحصر‌به‌فرد، تثبیت در قیمت فروش را تجربه کنند.
  3. هجینگ با آپشن (Options Hedging): استراتژی هجینگ با آپشن، رویکرد خرید و فروش با جزئیات مشخص که شامل تاریخ و قیمت می‌شود را دنبال می‌کند. در شرایطی که بازار طبق انتظارات حرکت نکند، این استراتژی با ارائه اختیار فروش و اختیار خرید، از شما در آن موقعیت محافظت می‌کند.
  4. هجینگ با فوروارد (Forward Hedging): استراتژی هجینگ با فوروارد، عدم تاثیرپذیری از نوسانات را با ارائه یک نرخ معامله ثابت امکان‌پذیر می‌سازد. به این ترتیب، دیگر شاهد اختلاف قابل توجهی بین نرخ خرید و فروش نخواهید بود. امکان شخصی سازی استراتژی براساس نیازها و کاهش ریسک در ترید بین‌المللی، از جمله مزایایی است که شاهد آنها خواهید بود.
  5. هجینگ با سواپ (Swap Hedging): در استراتژی هجینگ با سواپ، نرخ بهره ثابت نگه داشته می‌شود و می‌توان پورتفولیو سرمایه‌گذاری را به نحوی مدیریت کرد که وضعیت منفی یک دارایی بر روی دارایی‌های دیگر تاثیری نگذارد.

بهترین روزهای هفته برای معامله در فارکس چه روزهایی هستند؟

مزایا و چالش‌های هجینگ فراکس برای تریدرها

مزایا و چالش‌های هجینگ فارکس

در بحث جذاب مزایای هجینگ می‌توانیم به محافظت از تغییرات قیمت، تضمین حاشیه سود، امکان تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی مالی به شیوه‌ای بهتر بپردازیم؛ در خصوص محافظت از تغییرات قیمت به ماهیت غیرقابل پیش‌بینی نرخ معامله اشاره می‌کنیم و اینکه با کاهش غیرمنتظره قیمت دارایی، تا چه اندازه دچار ضرر و زیان می‌شویم. از این رو، بار دیگر بر روی نقش محافظتی هجینگ تاکید می‌شود. قانون کلی ترید این است که با تغییر نرخ معامله در جهت منفی، قطعا حاشیه سود هم کاهش می‌یابد. تضمین حاشیه سود و عدم تاثیرپذیری آن از تغییرات، یکی از مزایا فارکس به شمار می‌آید. هجینگ فارکس با آن سطح از اطمینانی که به ارمغان می‌آورد، امکان پیش‌بینی درآمد، مدیریت کارآمد نقدینگی و تنظیم بودجه بدون هیچ نگرانی را فراهم می‌سازد و شاهد ارتقا پلن مالی خواهیم بود.

چالش‌های هجینگ برای تریدرها را از ابعادی چون عدم تضمین دستیابی به سود، عدم کارایی در بلندمدت مورد بررسی قرار می‌دهیم. در مورد عدم تضمین دستیابی به سود می‌توان گفت که قرار نیست استراتژی‌های هجینگ تمام ریسک‌ها را از بین ببرند. حتی اگر تمام تلاش خود را کنید، باز هم باید یک سری از هزینه‌های تریدینگ را پرداخت کنید. نتایج حاصل از اجرای معاملات هجینگ نشان می‌دهد که این ابزار در کوتاه مدت موثر واقع شده و اگر بر روی مدیریت ریسک در تایم فریم بلندمدت متمرکز هستید، باید به دنبال جایگزین مناسب‌تری باشید.

بهترین بروکر فارکس برای ترید جفت ارزها کدام بروکر است؟ حتما کلیک کنید!

قوانین و ریسک‌های هجینگ فارکس در بروکرها

بسیاری از بروکرها امکان اجرای معاملات هجینگ را برای تریدرها فراهم می‌سازند و قوانین و ریسک‌های مربوط به این روند، تا حد زیادی به خود بروکر بستگی دارد. در نگاه اول، تمامی معاملات با هر ابعادی، بروکر را در معرض ریسک قرار می‌دهد. در بحث قوانین کلی بروکرها توجه داشته باشید که معاملات به دو صورت داخلی و خارجی انجام می‌شود. سیاست مدیریت ریسک بروکر به وضعیت معاملات بستگی دارد؛ در صورتیکه معاملات در خلاف جهت یکدیگر انجام شوند، ریسک به راحتی پوشش داده می‌شود (رویکرد داخلی)، ولی اگر معاملات در جهت مشابه با یکدیگر انجام شوند، اینجا است که سیاست مدیریت ریسک بروکر در طی فرایند هجینگ به صورت خارجی و با در نظر گرفتن مشارکت نهادی به نام «تامین‌کننده نقدینگی» بکار گرفته می‌شود.

قوانین مهم هجینگ فارکس در بروکرها

هجینگ فارکس چیست

معاملات خارجی هجینگ در بروکرها با پرداخت مارجین به تامین‌کننده نقدینگی و در مدل‌های مختلف، یعنی STP، A-book ، B-book و انواع C-book  به اجرا درمی‌آید. در مدل STP، خنثی شدن اثر ریسک پیش از تایید معامله انجام می‌شود. وضعیت برعکس بیانگر مدل A-book است که در آن، خنثی شدن ریسک پس از تایید معامله صورت می‌پذیرد. در مدل B-book شاهد عدم خنثی‌سازی اثر ریسک و پذیرش ریسک بازار هستیم. اگر بخشی از خنثی شدن اثر ریسک به صورت خارجی و توسط ارائه دهنده نقدینگی انجام شود و خنثی‌سازی بخش دیگر آن پس از تایید معامله باشد، مدل C-book را خواهیم داشت. توجه داشته باشید که هر بروکری، از مدل خاصی برای پوشش ریسک استفاده می‌کند و به جای تمرکز بر نوع مدل، باید شیوه قیمت‌گذاری و کیفیت اجرای سفارش را مد نظر قرار داد.

ریسک‌های هجینگ در فارکس

ریسک‌های هجینگ در بروکرها مواردی مثل عدم پایبندی به تعهدات مالی و از دست دادن سرمایه تریدر را دربرمی‌گیرد. در واقع، بخاطر همین مسائل است که باید از قبل، در مورد اعتبار بروکر به خوبی تحقیق کنید و از همه مهم تر، بخواهید که سیاست‌های اختصاصی در حوزه هجینگ را به طور کاملا شفاف و جامع در اختیار شما قرار دهد. نکته آخر اینکه، شما باید در مورد تامین‌کننده نقدینگی هم اطلاعات بدست آورید تا با خیال راحت، سرمایه خود را در اختیار بروکر قرار دهید.

تفاوت هجینگ با مارجین تریدینگ

تفاوت کلیدی هجینگ با مارجین تریدینگ در ماهیت این دو رویکرد نهفته است؛ مارجین تریدینگ با پرداخت درصدی از هزینه سرمایه‌گذاری و قرض گرفتن مبلغ باقی مانده از بروکر، بر اصل کسب سود مضاعف متمرکز است، ولی در معاملات هجینگ بر اصل مدیریت و پوشش ریسک متمرکز هستیم تا کسب سود مضاعف.

چطور سودآوری هجینگ را بررسی کنیم؟

برای بررسی سودآوری هجینگ و درآمد فارکس باید ابتدا باید با مفهوم درصد هج آشنا شوید که ارزش پوزیشن محافظت شده را با ابعاد کل پوزیشن مورد مقایسه قرار می‌دهد. برای محاسبه درصد هج کافی است پوزیشن هج شده را بر کل پوزیشن تقسیم کنید.

آیا هجینگ برای همه تریدرها مناسب است؟

هجینگ برای تریدرهایی مناسب است که اولا، با اصول و قواعد آن کاملا آشنا باشند و اینکه در بازارهای پرنوسان فعالیت داشته باشند. در کل، تریدرهایی که در پورتفولیو خود بر روی چند جفت ارز سرمایه‌گذاری کرده‌اند و توان پرداخت حداقل سرمایه برای ورود به بازار فارکس و هزینه‌های اضافه را دارند، می‌توانند از مزایای هجینگ در فارکس بهره‌مند شوند.

مدیریت احساسات در معاملات هج

در معاملات هج، همواره ارتباطات پیچیده‌ای بین احساسات و تصمیم‌گیری مالی وجود دارد. بی شک، احساسات در روند تصمیم‌گیری اثراتی را بر جا می‌گذارد، ولی مدیریت آن با کمک راهکارهایی چون اجرای یک پلن شخصی‌سازی شده و منعطف، ارتقا مهارت آنالیز بازار و محاسبه سود و زیان، لازمه یک معامله موفقیت‌آمیز است. معاملات هج زمانی ریسک‌های پیش رو را پوشش می‌دهد که تریدر ابتدا تصمیمات مالی خود را با ترجیحات احساسی مطابقت دهد و بعد، ضعف‌های احساسی را با دستاوردهای مالی جبران نماید.

سخن پایانی

معاملات هجینگ در فارکس به منظور محافظت از پوزیشن معاملاتی فعلی یا حتی آتی انجام می‌‌شود تا هدف جلوگیری از حرکات ناگهانی نرخ معاملات به خوبی عملی شود. سرمایه‌‌گذاران، تریدرها و کسب و کارهای مختلف از این استراتژی مفید در جهت محافظت از سودآوری معاملات استفاده می‌کنند و نباید انتظار سودآوری و بازدهی مضاعف را داشت. آیا شما هم از استراتژی هجینگ برای تضمین امنیت معاملات، محافظت از سود و حفظ مزیت رقابتی در ترید بین‌المللی استفاده می‌کنید؟

سوالات متداول:

  1. منظور از هجینگ نچرال (Natural Hedging) چیست؟

هجینگ نچرال یک تکنیک است که معاملات ارزی را به منظور خنثی کردن ضررهای بالقوه در حالت تعادل قرار می‌دهد.

  1. قبل از اجرای معاملات هجینگ چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

هزینه هجینگ، فقدان سود بادآورده و پیچیدگی استراتژی‌ها و لزوم برخورداری از تجربه، مهم‌ترین نکاتی است که باید در نظر بگیرید.

  1. چگونه از هج در ترید فارکس استفاده کنیم؟

ابتدا یک حساب فارکس باز کنید، جفت ارز معاملاتی مورد نظر خود را انتخاب کرده و استراتژی هجینگ مناسب را مشخص کنید. استراتژی هج را اجرا کرده، پوزیشن‌های ورود و خروج را تعریف کنید و در نهایت، از تکنیک‌های بیشتری (چون استاپ لاس) برای پوشش ریسک استفاده نمایید.

  1. هجینگ و نتینگ چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟

نتینگ هم یک نوع استراتژی است که از نظر شیوه مدیریت ریسک و نحوه باز کردن پوزیشن معاملاتی با هجینگ تفاوت دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا