آموزش طلا

مقایسه سکه امامی و بهار آزادی از نظر قیمت، وزن و عیار

سکه یکی از راحت‌ترین و محبوب‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری در ایران است که به‌جرات می‌توان گفت هر خانواده‌ای در برهه‌ای از زمان برای حفظ ارزش دارایی‌های خود به خرید انواع سکه روی آورده است. در این بین سرمایه‌گذاران برای خرید سکه تمام با دو انتخاب مواجه هستند که برای همین می‌خواهیم در ادامه در مورد تفاوت سکه امامی و سکه بهار آزادی صحبت کنیم.

این دو نوع سکه که به سکه طرح جدید و قدیم هم شهرت دارند، از نظر عیار و وزن شبیه هم هستند اما از نظر برخی ویژگی‌های دیگر تفاوت‌های قابل‌توجهی بین آن‌ها وجود دارد. همین موضوع باعث می‌شود تا قیمت سکه امامی و سکه بهار آزادی نیز در بازار آزاد متفاوت باشد که البته عوامل خارجی نیز روی آن تاثیرگذار هستند.

اگر قصد خرید سکه در بورس یا در بازار آزاد را دارید و بین سکه امامی و سکه بهار آزادی نمی‌توانید یکی را انتخاب کنید، پیشنهاد می‌کنیم حتما تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا تفاوت‌های این دو نوع سکه را بیان کنیم. با این کار خودتان می‌توانید به این سوال پاسخ دهید که سکه امامی بخریم یا سکه بهار آزادی؟ در حقیقت بعد از اتمام مطالعه مقاله امروز متوجه می‌شوید که سکه طرح جدید برای سرمایه‌گذاری مناسب‌تر است یا سکه طرح قدیم؟

سکه بهار آزادی چیست؟

سکه امامی

سکه‌ای که در سال ۱۳۵۸ ضرب شد و روی آن طرح نام حضرت علی و حرم امام رضا (ع) قرار داشت سکه بهار آزادی نام دارد که تا سال ۱۳۷۰ ضرب آن ادامه یافت.

از دیرباز تمدن‌ها و کشورهای مختلف اقدام به ضرب سکه‌های طلا می‌کردند که این کار با اهداف مختلفی انجام می‌شد. برای مثال در طول تاریخ از سکه طلا برای انجام معاملات و در زمان و مکان دیگر از آن برای سرمایه‌گذاری استفاده شده است. در کشور ایران نیز اولین بار در زمان هخامنشیان سکه‌های طلا ضرب شدند. با این حال بعد از وقوع انقلاب اسلامی و برای گرامیداشت اولین سالگرد آن، شاهد ضرب سکه‌های جدیدی در ایران بودیم که امروزه با نام سکه بهار آزادی شناخته می‌شود.

سکه بهار آزادی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب شد و بعد از آن تاریخ دیگر شاهد ضرب این سکه نبوده‌ایم. برای همین در بازار امروز برای اشاره به سکه بهار آزادی از واژه سکه طرح قدیم نیز یاد می‌شود. البته با اینکه دیگر سکه بهار آزادی ضرب نمی‌شود و سکه دیگری جایگزین آن شده است، اما هنوز می‌توان این نوع سکه را در بازار پیدا کرد.

سکه امامی چیست؟

از سال ۱۳۷۰ طرح سکه‌های طلا در ایران تغییر یافت و به جای نام حضرت علی (ع)، تصویر امام خمینی روی آن نقش بست. این سکه‌ها اکنون با نام سکه امامی شناخته می‌شوند. بعد از رحلت امام خمینی، طرح روی سکه‌های طلا در ایران تغییر یافت و تصویر امام خمینی روی آن‌ها نقش بست. این اتفاق در سال ۱۳۷۰ رخ داد و برای همین به سکه‌هایی که از آن تاریخ تاکنون ضرب شده‌اند، سکه امامی یا سکه طرح جدید گفته می‌شود.

سکه امامی از نظر وزن و عیار دقیقا مانند سکه بهار آزادی طراحی شده است اما از نظر ویژگی‌های دیگر با آن تفاوت دارد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت. جالب است بدانید که تاریخ ضرب ثبت شده روی سکه‌های امامی که در سال‌های ۸۷ و بعد از آن ضرب شده‌اند، همان سال ۱۳۸۶ نوشته شده است. این کار با هدف جلوگیری از ایجاد اختلاف قیمت بین سکه‌های تاریخ‌قدیم و سکه‌هایی که تاریخ جدید دارند، انجام گرفت. بنابراین اگر به بازار بروید و سکه جدیدی بخرید به احتمال زیاد روی آن تاریخ ۱۳۸۶ نوشته شده است. اما این دلیل نمی‌شود که سکه در اختیار شما در سال ۸۶ ضرب شده باشد و ممکن است سکه‌ای باشد که در همین سال‌های اخیر به ضرب رسیده است.

البته باید به این نکته نیز اشاره کنیم که اخیرا زمزمه‌هایی برای ضرب سکه با تاریخ جدید به گوش می‌رسد و به گفته سخنگوی مرکز مبادله ایران به‌زودی شاهد عرضه سکه‌های طلا با تاریخ ضرب ۱۴۰۳ و احتمالا تاریخ‌های جدیدتر خواهیم بود.

تفاوت سکه امامی و بهار آزادی

سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر عیار طلا و وزن با یکدیگر یکسان هستند اما از نظر ویژگی‌های دیگری همچون طرح، تاریخ ضرب، نقدشوندگی، میزان بازدهی و قیمت با یکدیگر تفاوت دارند. همان‌طور که گفتیم سکه امامی و سکه بهار آزادی دو مورد از سکه‌های موجود در بازار ایران برای سرمایه‌گذاری روی طلا هستند که علاقه‌مندان می‌توانند آن‌ها را خریداری کنند. این دو نوع سکه به دلیل ویژگی‌های خاص خود، تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند که باعث می‌شود افراد مختلف متناسب با شرایط خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنند.

جدول مقایسه سکه

اما فرق بین سکه امامی و سکه بهار آزادی چیست و سکه‌های طرح قدیم و طرح جدید از نظر ویژگی‌های مختلفی همچون وزن، عیار، طرح، قیمت و میزان بازدهی چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند؟ بیایید در ادامه با جزئیات دقیق‌تری در مورد تفاوت‌های این دو نوع سکه صحبت کنیم.

سکه امامی و بهار آزادی از نظر تاریخ ضرب چه فرقی دارند؟

شاید بتوان بزرگ‌ترین تفاوت سکه‌های امامی و سکه‌های بهار آزادی را تاریخ ضرب آن‌ها در نظر گرفت. سکه بهار آزادی اولین نوع سکه کاملی بود که در ایران بعد از انقلاب ضرب شد. به عبارت دیگر، سکه بهار آزادی یک سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۸ ضرب شد و تا سال ۱۳۷۰ ضرب آن ادامه داشت.

این در حالی است که ضرب سکه امامی از سال ۱۳۷۰ آغاز شد و جایگزین سکه بهار آزادی گردید. بنابراین اگر سکه‌ای خریداری کرده‌اید و نمی‌دانید که سکه شما بهار آزادی است یا امامی می‌توانید از روی تاریخی که روی سکه حک شده‌ است، نوع سکه تمام خود را شناسایی کنید. اگر تاریخ ضرب سکه شما قبل از ۱۳۷۰ باشد، سکه شما سکه بهار آزادی و اگر این تاریخ بعد از سال ۱۳۷۰ باشد سکه مورد نظر سکه امامی خواهد بود.

تفاوت سکه امامی و بهار آزادی از نظر طرح و ظاهر

مقایسه سکه امامی و بهار آزادی

دومین تفاوت مهمی که بین سکه امامی و سکه بهار آزادی وجود دارد، طرح و ظاهر سکه است. در طراحی سکه بهار آزادی از تصویر حرم امام رضا (ع) و عبارت «اولین بهار آزادی» یا «بهار آزادی» در یک طرف و سه بار تکرار نام حضرت علی (ع) به خط معقلی تزیینی در داخل یک شش ضلعی و عبارت «بانک ملی ایران» در طرف دیگر استفاده شده است. با رحلت امام خمینی طرح روی سکه‌های طلا در ایران نیز تغییر یافت و تصویر رهبر انقلاب روی آن نقش بست. برای همین است که به سکه‌های طرح جدید سکه امامی گفته می‌شود. در یک طرف سکه امامی تصویر امام خمینی جایگزین نام حضرت علی (ع) شده است اما روی دیگر آن کماکان تصویر حرم امام رضا (ع) را نمایش می‌دهد.

علاوه بر تغییرات ظاهری که به آن‌ها اشاره کردیم، تغییرات جزئی نیز در طراحی سکه امامی صورت گرفته است. برای مثال تاریخ ضرب سکه که در سکه بهار آزادی در زیر تصویر حرم امام رضا (ع) قرار داشت، اکنون به زیر تصویر امام خمینی انتقال داده شده است. همچنین عبارت «بهار آزادی» نیز در سکه امامی از بالای تصویر حرم امام رضا (ع) به پایین آن انتقال داده شده و در بالای آن نیز عبارت «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» نقش بسته است. همان‌طور که قبلا هم اشاره کردیم، به دلیل تغییر ظاهر و طرح روی سکه‌های امامی به سکه‌های بهار آزادی لقب سکه طرح قدیم و به سکه‌های امامی سکه طرح جدید داده‌اند.

فرق سکه امامی و بهار آزادی از نظر قیمت

از دیگر تفاوت‌های سکه امامی و بهار آزادی که بیش از هر ویژگی دیگر روی انتخاب سرمایه‌گذاران تاثیر می‌گذارد، تفاوت قیمت سکه بهار آزادی و سکه امامی است. در حالت کلی به دلیل تاریخ جدیدتر سکه‌های امامی و بیشتر بودن تقاضا برای خرید آن در بین مردم، قیمت سکه امامی در مقایسه با سکه بهار آزادی بیشتر است. اختلاف قیمت بین این دو نوع سکه تنها به خاطر تقاضای بیشتر برای سکه امامی است و دلیل دیگری ندارد. زیرا از نظر وزن و عیار طلای به کار رفته در هر دو سکه هیچ تفاوتی بین آن‌ها دیده نمی‌شود. همچنین اگر سوال‌تان این است که اختلاف قیمت سکه امامی و بهار آزادی چقدر است باید بگوییم که در زمان نگارش این مقاله چیزی حدود ۱ میلیون ۳۰۰ هزار تومان تفاوت بین قیمت نقدی سکه امامی و قیمت نقدی سکه بهار آزادی وجود دارد.

تفاوت سکه بهار آزادی و امامی از نظر وزن

شاید با مشاهده قیمت بالاتر سکه امامی در مقایسه با سکه بهار آزادی چنین تصور کنید که در ساخت سکه امامی از طلای بیشتری استفاده شده است؛ اما واقعیت این است که هیچ فرقی بین سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر وزن وجود ندارد. به عبارت دیگر، وزن سکه بهار آزادی و سکه امامی برابر است و این موضوع را می‌توان یکی از شباهت‌های عمده این دو نوع سکه با یکدیگر در نظر گرفت. بنابراین در پاسخ به این سوال که وزن سکه امامی و وزن سکه بهار آزادی چقدر است باید به این موضوع اشاره کنیم که هر دو نوع سکه وزنی معادل ۸ گرم و ۱۳۳ سوت دارند که به شکل ۸.۱۳۳ گرم نیز نوشته می‌شود.

مقایسه سکه امامی با بهار آزادی از نظر عیار

از دیگر شباهت‌های سکه بهار آزادی و سکه امامی می‌توان به عیار یکسان آن‌ها اشاره کرد. به عبارت دیگر، سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر عیار طلای به کار رفته در آن‌ها کاملا یکسان هستند و عیار آن‌ها ۹۰۰ در ۱۰۰۰ است. اگر با مفهوم عیار طلا آشنایی ندارید پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله «عیار طلا چیست؟» را که قبلا در بلاگ آکادمی حسینی فایننس منتشر شده است، مطالعه کنید. بنابراین سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر عیار نه‌تنها تفاوتی با هم ندارند بلکه کاملا با یکدیگر یکسان هستند.

سکه امامی و بهار آزادی از نظر نقدشوندگی چه فرقی دارند؟

مقایسه سکه امامی و بهار آزادی

بسیاری از کسانی که در بازار ایران به خرید انواع سکه روی می‌آورند، با هدف سرمایه‌گذاری و کسب درآمد از آن این کار را انجام می‌دهند. در حقیقت افراد قصد دارند تا با خرید سکه در قیمت پایین و فروش آن در قیمت بالا ارزش سرمایه خود را حفظ کنند یا از این راه به سود برسند. بنابراین توجه به قابلیت نقدشوندگی سکه امامی و سکه بهار آزادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و باید از این نظر نیز این دو نوع سکه را با یکدیگر مقایسه کنیم. در یک تعریف ساده، نقدشوندگی را می‌توان قابلیت تبدیل آسان سکه به پول نقد در نظر گرفت. بدین ترتیب هرچه نقدشوندگی یک سکه بیشتر باشد راحت‌تر می‌توان آن را در بازار آزاد به فروش رساند و به پول نقد رسید.

از همین رو در این بخش می‌خواهیم مقایسه سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر نقدشوندگی را داشته باشیم. سوال اصلی اینجاست که نقدشوندگی سکه امامی بهتر است یا سکه بهار آزادی؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که سکه امامی به دلیل تقاضای بیشتر مردم برای خرید آن از قابلیت نقدشوندگی بالاتری برخوردار است.

مقایسه سکه امامی و بهار آزادی از نظر بازدهی

سکه یکی از ابزارهای مهم سرمایه‌گذاری است و برای همین قبل از خرید سکه باید با میزان بازدهی هرکدام آشنا باشید. فردی که با زحمت زیاد سرمایه‌ای جمع‌وجور کرده و حالا می‌خواهد با آن سکه بخرد باید به سراغ سکه امامی برود یا سکه بهار آزادی؟ به عبارت دیگر از بین سکه امامی و سکه بهار آزادی کدام یک بازدهی و میزان رشد بیشتری دارد؟ برای پاسخ به این سوال می‌توان به سابقه تاریخی قیمت هر دو نوع سکه استناد کرد. با این کار شاید در کوتاه مدت تفاوت قابل‌توجهی بین این دو نوع سکه مشاهده نشود اما وقتی دید خود را گسترده‌تر کرده و قیمت سکه امامی و سکه بهار آزادی را در طولانی مدت بررسی ‌کنیم، شاهد هستیم که بازدهی سکه امامی بیشتر از سکه بهار آزادی است.

این موضوع به عوامل مختلفی بستگی دارد اما شاید مهم‌ترین دلیل آن بالاتر بودن تقاضا برای خرید سکه امامی و ایجاد حباب قیمتی در آن است که باعث می‌شود این نوع سکه با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود خریدوفروش شود.

سکه امامی بخریم یا سکه بهار آزادی؟

سکه امامی (طرح جدید) به دلیل قابلیت نقدشوندگی بالا، ارزش بیشتر، تاریخ ضرب جدیدتر و همچنین بازدهی بیشتر نسبت به سکه بهار آزادی (طرح قدیم) انتخاب هوشمندانه‌تری است. بعد از مقایسه سکه امامی و سکه بهار آزادی از نظر ویژگی‌های مختلف اکنون باید به این سوال مهم پاسخ دهیم که بالاخره سکه امامی بخریم یا سکه بهار آزادی؟ این سوالی است که تقریبا همه مردم هنگام خرید سکه با آن مواجه می‌شوند.

برای پاسخ به این سوال باید شرایط هر فرد در نظر گرفته شود اما اگر بخواهیم یک جواب کوتاه و سریع به این سوال بدهیم باید بگوییم که سکه امامی انتخاب بهتری برای خرید و سرمایه‌گذاری است. سکه امامی نه‌تنها قیمت و ارزش بیشتری نسبت به سکه بهار آزادی دارد بلکه بازدهی و قابلیت نقدشوندگی آن هم بیشتر است. با این حال ممکن است برخی افراد با اهداف دیگری به غیر از سرمایه‌گذاری اقدام به خرید سکه کنند که در این صورت سکه بهار آزادی نیز می‌توان انتخاب خوبی باشد. برای مثال افرادی که به ظاهر سکه اهمیت می‌دهند یا دوست دارند سکه‌های قدیمی داشته باشند، می‌توانند به جای سکه امامی سکه بهار آزادی بخرند.

در پایان باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که در بلند مدت هر دو نوع سکه برای سرمایه‌گذاری مناسب هستند زیرا رشد خود را خواهند داشت. بنابراین اگر به هر دلیل امکان خرید سکه امامی را ندارید، می‌توانید با خرید سکه بهار آزادی نیز از رشد قیمت طلا بهره‌مند شوید.

سخن پایانی

سکه امامی و سکه بهار آزادی دو نوع از سکه‌های موجود در بازار ایران هستند که علی‌رغم یکسان بودن وزن و عیارشان در برخی از ویژگی‌های دیگر با یکدیگر تفاوت دارند. سکه بهار آزادی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب می‌شد و از این تاریخ به بعد شاهد ضرب طرح جدید سکه‌های طلا در ایران بودیم که به سکه امامی یا سکه طرح جدید شهرت دارد. سکه امامی به دلیل تاریخ ضرب جدیدتر خود تقاضای بیشتری در بین مردم و سرمایه‌گذاران دارد و برای همین قیمت آن نیز بیشتر است. همین موضوع باعث شده تا قابلیت نقدشوندگی و میزان بازدهی آن نیز بیشتر از سکه بهار آزادی باشد.

همین تفاوت‌ها باعث می‌شود تا مردم در هنگام خرید سکه بین دو راهی سکه امامی یا سکه بهار آزادی قرار بگیرند و با این سوال مواجه شوند که سکه بهار آزادی بخریم یا سکه امامی؟ برای پاسخ به این سوال در مقاله امروز آکادمی حسینی فایننس این دو نوع سکه را به‌طور کامل با یکدیگر مقایسه کردیم و دیدیم که در حالت کلی سکه امامی انتخاب بهتری برای سرمایه‌گذاری است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا