دراودان (Drawdown) افت سرمایه در فارکس چیست؟
معامله در بازار فارکس (Forex) سرمایه شما را در معرض سود یا ضرر قرار میدهد. بازار فارکس از بازارهای مالی پیچیده است که برای فعالیت در آن باید با قوانین فارکس آشنا باشید؛ در غیر این صورت ممکن است سرمایهتان را از دست بدهید.
اتفاقات زیادی در بازار رخ میدهد که شما پیشبینی آن را نکردهاید. تریدر حرفهای کسی است که بداند چه موقع باید از یک پوزیشن خارج یا چه زمان نباید وارد معامله شود. گاهی برخی از تصمیمات موجب از دست رفتن سرمایه شما میشود و جلوگیری از افت سرمایه، سخت به نظر میرسد، اما راههایی برای مدیریت آن وجود دارد که در این مقاله از بلاگ حسینی فایننس به آنها میپردازیم.
افت سرمایه (Drawdown) در فارکس چیست؟
همه با امید موفقیت و کسب سود وارد معامله میشوند؛ با این وجود، افت سرمایه یک حقیقت تلخ و انکارنشدنی است و معمولا برای همه سرمایهگذاران بازارهای مالی اتفاق میافتد. در حقیقت دراودان، کاهش سرمایه یک تریدر پس از مجموعهای از معاملات زیانده است. به بیان سادهتر، کاهش ارزش پرتفوی یک سرمایهگذار، نسبت به بیشترین مقدار آن در یک بازه زمانی مشخص را «افت سرمایه» میگویند؛ افت سرمایه به صورت درصد اندازهگیری میشود.
هر معاملهگری میآموزد که صبر کردن یکی از مهمترین ویژگیهایی به شمار میرود که برای حضور در بازار ضروری است، اما صبور بودن بیش از حد هم جنبههای منفی خود را دارد؛ به همین دلیل، درک نوسانات و متغیرهای مختلفی که میتوانند به شما به اندازه کافی سیگنال دهند، مهم است. در معاملات مالی، «افت سرمایه» (Drawdown) به میزان کاهش موجودی یک حساب از نقطه اوج خود به پایینترین سطح اشاره دارد. گاهی اوقات این افت سرمایه، موجب عقبنشینی معاملهگران و حتی وداع آنها با بازار فارکس میشود.
گاهی حتی معاملهگران حرفهای نیز با چنین شرایط وحشتناکی روبهرو میشوند، اما تفاوت این است که آنها در نهایت به سود میرسند؛ زیرا معاملهگران حرفهای ریسک معاملات خود را بهخوبی مدیریت میکنند.
به خاطر داشته باشید هرقدر افت سرمایه بیشتر باشد، جبران آن سختتر خواهد شد و هرقدر پول بیشتری از دست بدهید، برای بازگرداندن آن بیشتر تلاش میکنید؛ بنابراین، بهترین کار این است که تا حد امکان میزان افت سرمایه (دراودان) خود را کنترل کنید.
ارزیابی افت سرمایه
اندازهگیری افت سرمایه در بازار فارکس اهمیت زیادی دارد؛ زیرا معیاریست که به معاملهگران در ارزیابی نوسانات موجود در حسابشان کمک میکند. به عبارت دیگر، به تریدر نشان میدهد ارزش حسابش پس از یک ضرر چقدر کاهش مییابد.
مقدار افت سرمایه از طریق فرمول زیر محاسبه میشود:
در ادامه مثالی از محاسبه افت سرمایه آوردهایم. تصور کنید با یک سرمایه ۱۰۰ هزار دلاری سهام خریدهاید؛ در پی افت ارزش، قیمت سهام شما به ۹۰ هزار دلار میرسد؛ اما پیش از این، روند صعودی باعث شده بود حسابتان به ۱۲۰ هزار دلار برسد. در این شرایط، برداشت از نقطه اوج حساب شما (۱۲۰ هزار دلار) و نه از سرمایه اولیهتان (۱۰۰ هزار دلار) محاسبه میشود.
در مثال ذکر شده، میزان کاهشتان ۳۰ هزار دلار است. کاهش در یک دوره مشخص، بین دو تاریخ متمایز اندازهگیری میشود. لازم به ذکر است کاهش سرمایه را میتوان به دلار یا درصد بیان کرد.
دراودان معیار خوبی برای ارزیابی عملکرد یک استراتژی معاملاتی است؛ برای مثال یک استراتژی معاملاتی با ضرر زیاد، نشاندهنده ریسک و نوسان بالا در معامله است.
راههای جلوگیری از افت سرمایه
اگر یک تریدر نمیتواند دست از معامله بکشد، پس برای کنترل ضررهای خود باید افت سرمایه را مدیریت کند.
اتفاقات زیادی هستند که منجر به دراودان میشوند، مانند یک معامله بد و حساب نشده یا رویدادهای غیرقابل پیشبینی، انتخاب نسبت ریسک به سودِ غیرمنطقی، استفاده نکردن از استراتژی مناسب، معامله بیش از اندازه و خارج از برنامه و بروز نوسانات شدید در بازار فارکس.
با وجود همه اینها، با رعایت برخی نکات میتوان مدیریت میزان افت سرمایه را بهدست گرفت.
۱. انتظار نداشته باشید که هر معاملهای موفقیتآمیز باشد و به سود برسد، این هرگز امکانپذیر نیست؛ زیرا عوامل زیادی در پیروزی شما دخیل هستند. در مقابل، میتوانید میزان ضرر خود را پیشبینی کنید.
۲. در یک زمان، تنها یک معامله انجام دهید و ریسک خود را ۲ درصد در نظر بگیرید. به این ترتیب، اگر ضرر هم کنید تنها ۲ درصد از سرمایهتان از دست میرود.
۳. به منظور جلوگیری از ضررهای کلان، برای پوزیشن سفارشات خود «حد ضرر» (Stop Loss) منطقی تعیین کنید.
۴. برای افت سرمایهتان محدودیت بگذارید؛ مثلا مشخص کنید در این هفته تا چه اندازه افت سرمایه قابل قبول است.
۵. حداقل مقدار ریسک را برای معاملات خود در نظر بگیرید. شاید وسوسه شوید برای سود بیشتر، یک معامله بزرگ انجام دهید، اما باید آگاه باشید هرچه احتمال سود شما بیشتر باشد، به همان میزان ریسک معامله بیشتر خواهد بود.
۶. آرامش خود را حفظ کنید و ادامه دهید. زمانی که در بازار فارکس معامله میکنید، افسار احساسات و هیجانات خود را بهدست بگیرید. شاید به نظر برسد که برای جبران ضرر، تنها کافیست معاملات بزرگتر و بیشتری انجام دهید، اما بدون شک این کار اشتباه بزرگیست، زیرا سرمایهتان را با دست خود به خطر میاندازید.
۷. زمان معامله در بازار فارکس از استراتژی معاملاتی خود فاصله نگیرید و یادتان نرود با چه هدفی وارد بازار شدید.
۸. اگر احساس کردید شکست نزدیک است، از معامله خارج شوید. یعنی هر زمان معامله خوب پیش نرفت از معامله خارج شده و مدتی را استراحت کنید. اگر تمام موارد ذکر شده را رعایت کردید و باز دچار ضرر شدید، تنها راه این است که مدتی از بازار فاصله بگیرید.
سخن پایانی
دراودان یا افت سرمایه از موضوعات مهم در بازارهای سرمایهگذاری است که هر معاملهگری باید روش کنترل و مدیریت آن را بلد باشد. معمولا دراودان پس از چندین معامله ضررده اتفاق میافتد؛ زمانی که سرمایه فرد پس از چند معامله از بالاترین مقدار، کاهش پیدا میکند. حقیقت این است که نمیتوان جلوی دراودان را گرفت، اما قابل کنترل است. با رعایت اصولی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم و تصمیمات آگاهانه میتوانید افت سرمایه خود را تا حدودی کاهش دهید.
تا به حال به مدیریت افت سرمایه خود فکر کردهاید؟ اگر از استراتژی استفاده کردهاید که به شما کمک کرده است، آن را در قسمت نظرات با همراهان حسینی فایننس به اشتراک بگذارید.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.
سلام. روز بخیر. من نمیتونم دراودان 7 درصدی رو برای موجودی حسابم که 104 دلار شده حساب کنم. میشه راهنمایی ام کنید . با فرمولی که شما دادید عدد من -624 میشه این یعنی چی؟