کانال رایگان سیگنال ارز دیجیتال
آموزش فارکس

شاخص دلار در فارکس و نحوه کسب در‌آمد از آن

دوره حضوری منتور شیپ

شاخص دلار به شاخصی در بازار فارکس گفته می‌شود که ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با ارزهای منتخب بازار نشان می‌دهد. این شاخص اولین‌بار در سال ۱۹۷۳ میلادی ارائه شد و از آن زمان تاکنون توانسته خود را به عنوان یک معیار مهم در بازار فارکس معرفی کند.

همان‌طور که می‌دانید دلار آمریکا پراستفاده‌ترین و مهم‌ترین ارز جهان است که بسیاری از کشورهای جهان در معاملات و تراکنش‌های بین‌المللی خود از آن استفاده می‌کنند. در بازار فارکس نیز پرمعامله‌ترین جفت ارزها آن‌هایی هستند که یک طرف آن‌ها دلار آمریکا است. برای همین حدود چهل سال پیش بانک مرکزی آمریکا تصمیم گرفت تا شاخصی را ایجاد کند که به کمک آن بتوان جایگاه دلار را در مقایسه با سایر ارزهای مطرح جهان ارزیابی کرد.

این شاخص همان شاخص دلار است که در مقاله امروز می‌خواهیم به‌طور کامل در مورد آن صحبت کنیم. در پایان این مقاله می‌فهمید که شاخص دلار در فارکس چیست و چگونه محاسبه می‌شود. همچنین در مورد کسب درآمد از شاخص دلار و نحوه معامله آن در بروکرهای فارکس نیز مطالبی را ارائه خواهیم کرد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید و از فرصت‌های معاملاتی که روی شاخص دلار شکل می‌گیرد، استفاده کنید.

شاخص دلار چیست؟

شاخص دلار یا DXY شاخصی در بازار فارکس است که براساس فرمول خاصی محاسبه می‌شود و جایگاه دلار آمریکا را در مقایسه با ۶ ارز مطرح دیگر مشخص می‌کند.

«شاخص دلار» (Dollar Index) که معمولا با نمادهای USDX ،DXY و DX نمایش داده می‌شود، معیاری در بازار فارکس است که با کمک آن می‌توان ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با ۶ ارز برتر دیگر ارزیابی کرد. در واقع شاخص دلار، ارزش دلار آمریکا را در بازارهای جهانی مشخص می‌کند و با یک نگاه به آن می‌توان فهمید جایگاه فعلی دلار در سطح جهان به چه شکل است.

برای نمایش شاخص دلار از یک عدد استفاده می‌شود که قیمت پایه آن ۱۰۰ در نظر گرفته شده بود. در حال حاضر قیمت این شاخص در مقایسه با ۶ ارز یورو، ین ژاپن، پوند انگلستان، دلار کانادا، کرون سوئد و فرانک سوئیس نوسان می‌کند که در بخش بعدی نحوه محاسبه آن را آموزش خواهیم داد.

زمانی که شاخص دلار افزایش می‌یابد، نشان‌دهنده این است که ارزش دلار آمریکا در مقایسه با ارزهای دیگر در حال بیشتر شدن است. در طرف دیگر، کاهش شاخص دلار نیز نشان می‌دهد ارزش دلار در مقابل ارزهای دیگر دچار افت شده است.

دوره پیشنهادی
دوره پرایس اکشن ict
دوره جامع معامله گری به سبک ICT
دوره جامع معامله‌گری به سبک ICT، توسط تیم حسینی فایننس در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. اخیرا سبک پرایش اکشن ICT، بخاطر سود بالا و کاربرد ساده، مورد توجه بسیاری از تریدرها قرار گرفته است.

جالب است بدانید که شاخص دلار برای اولین‌بار در سال ۱۹۷۳ میلادی و بعد از انحلال «توافق‌نامه برتون وودز» (Bretton Woods Agreement) ایجاد شد و وظیفه آن نیز برعهده بانک مرکزی آمریکا، «فدرال رزرو» (Federal Reserve)، قرار داشت.

اگر به خواندن تاریخچه دلار علاقه‌مند هستید پیشنهاد می‌کنیم مقاله تاریخچه فارکس را مطالعه کنید که در جریان آن اطلاعات کامل‌تری در مورد توافق‌نامه برتون وودز و سایر اتفاقات مهم تاریخی ارائه شده است.

 

تاریخچه قیمت شاخص دلار

قیمت شاخص دلار در ابتدا ۱۰۰ در نظرگفته شده بود اما در طول این سال‌ها شاهد رسیدن آن به حداکثر قیمت ۱۶۵ و حداقل قیمت ۷۰ نیز بوده‌ایم. ضمن اینکه بازه نوسان این شاخص در طول سال‌های گذشته معمولا بین ۹۰ تا ۱۱۰ بوده است.

شاخص دلار نیز مانند هر شاخص دیگر در طول حیات خود نوسان‌های زیادی را تجربه کرده است. بالاترین قیمت این شاخص در سال ۱۹۸۴ میلادی که تنها چیزی حدود ۱۱ سال از معرفی آن می‌گذشت، ثبت شد و شاهد رسیدن آن به نزدیکی‌های عدد ۱۶۵ بودیم. پایین‌ترین قیمت ثبت شده برای شاخص دلار نیز عدد ۷۰ است که در سال ۲۰۰۷ میلادی به ثبت رسید. با این حال در سال‌های اخیر محدوده نوسان این شاخص کوچک‌تر شده و معمولا بین عدد ۹۰ و ۱۱۰ بالا و پایین می‌شود.

حتما می‌پرسید چه عواملی روی نوسان قیمت شاخص دلار تاثیر دارند؟ اگر بخواهیم کلی بگوییم، فاکتورهای مطرح در بحث اقتصاد کلان همچون تورم، رکود اقتصادی و رشد اقتصادی در آمریکا یا کشورهایی که ارزهایشان در محاسبه این شاخص دخیل هستند، باعث افزایش یا کاهش قیمت شاخص دلار می‌شوند.

نکته جالب دیگری که در مطالعه تاریخچه شاخص دلار با آن مواجه می‌شویم ثبات قابل‌توجه ارزهای حاضر در محاسبه آن است. در حقیقت تنها یک بار در طول تاریخ، ارزهای حاضر در فرمول محاسبه شاخص دلار تغییر کرده‌اند که آن هم حذف ارز برخی از کشورهای اروپایی همچون مارک آلمان، فرانک فرانسه و لیره ایتالیا و جایگزینی ارز یورو به جای آن‌ها بود.

با این حال احتمال اینکه در آینده ارزهای دیگری به این شاخص افزوده شوند، زیاد است. در آن زمان ارزهایی به این لیست اضافه شدند که ارز رسمی کشورهای همکار با آمریکا به حساب می‌آمدند. در سال‌های اخیر کشورهایی مثل چین و مکزیک روابط اقتصادی نزدیکی با آمریکا داشته‌اند و برای همین انتظار می‌رود در آینده، ارز یوان چین و پزوی مکزیک نیز در محاسبه این شاخص دخالت داده شوند.

 

نحوه محاسبه شاخص دلار

شاخص دلار یک میانگین هندسی وزنی است و برای محاسبه آن به هرکدام از ۶ ارز حاضر یک ضریب اختصاص داده می‌شود. در نهایت با جایگذاری قیمت این ۶ جفت ارز در فرمول شاخص دلار، عدد این شاخص به دست می‌آید.

اما شاخص دلار یا DXY چگونه محاسبه می‌شود؟ همان‌طور که گفتیم در محاسبه شاخص دلار نرخ ارز ۶ کشور تاثیرگذار هستند. شاخص دلار یک میانگین هندسی وزنی است و این یعنی ارز هر کدام از این ۶ کشور ضریب یا وزن مخصوص خود را دارند. برای همین تغییرات قیمت یک ارز ممکن است در مقایسه با تغییرات ارزهای دیگر تاثیری کمتر یا بیشتری روی نوسان شاخص دلار داشته باشد.

در این بین ارز یورو با ۵۷.۶ درصد وزن در صدر قرار دارد و بیشترین تاثیر را روی شاخص دلار می‌گذارد. فرانک سوئیس نیز تنها با ۳.۶ درصد وزن کمترین تاثیر را دارد. لیست کامل ۶ ارزی که در محاسبه شاخص دلار تاثیرگذار هستند، عبارتند از:

  1. یورو با نماد EUR و وزن ۵۷.۶ درصد
  2. ین ژاپن با نماد JPY و وزن ۱۳.۶ درصد
  3. پوند انگلستان با نماد GBP و وزن ۱۱.۹ درصد
  4. دلار کانادا با نماد CAD و وزن ۹.۱ درصد
  5. کرون سوئد با نماد SEK و وزن ۴.۲ درصد
  6. فرانک سوئیس با نماد CHF و وزن ۳.۶ درصد

نحوه محاسبه شاخص دلار

برای محاسبه شاخص دلار از فرمول زیر استفاده می‌شود که در آن برای مثال منظور از EURUSD قیمت جفت ارز یورو/دلار است. عدد ۵۰٫۱۴۳۴۸۱۱۲ نیز که در فرمول مشاهده می‌کنید، عدد ثابتی است که توسط نهاد ارائه‌دهنده این شاخص تعیین شده و هدف از آن نرمال کردن عدد به دست آمده است.

USDX = 50.14348112 × EURUSD-0.576 × USDJPY0.136 × GBPUSD – 0.119 × USDCAD0.091 × USDSEK0.042 × USDCHF0.036

همان‌طور که می‌بینید محاسبه شاخص دلار پیچیدگی خاصی ندارد و با یک فرمول ساده به دست می‌آید. برای مشاهده قیمت فعلی شاخص دلار نیز لازم نیست خودتان دست به کار شوید و جمع و تفریق کنید. در عوض می‌توانید خیلی راحت با استفاده از پلتفرم‌های آماری مثل «تریدینگ ویو» (TradingView) شاخص دلار را انتخاب کنید و نمودار خطی یا شمعی آن را ببینید.

نحوه محاسبه شاخص دلار

تصویر بالا نمودار شمعی شاخص دلار (DXY) را در بازه زمانی ماهانه نمایش می‌دهد که در پلتفرم تریدینگ ویو قابل مشاهده است.

 

کسب درآمد از شاخص دلار در فارکس

شاخص دلار طبق فرمول مخصوص خود مدام در حال نوسان است و برای همین امکان معامله روی آن در بازار فارکس وجود دارد. شما می‌توانید با باز کردن موقعیت‌های معاملاتی خرید یا فروش از افزایش یا کاهش این شاخص به سود برسید.

از آنجایی که شاخص دلار با یک عدد مشخص می‌شود و مدام در حال نوسان است، برای همین به‌لطف ابزارهای معاملاتی فارکس همچون قراردادهای مابه‌التفاوت (Contracts for Difference) یا CFD، می‌توانید روی آن معامله باز کنید و از کاهش و افزایش آن به کسب درآمد دلاری از داخل ایران برسید.

اگر فکر می‌کنید اقتصاد آمریکا در شرایط خوبی است و ارزش دلار در مقایسه با سایر ارزهای موجود در این شاخص با افزایش روبه‌رو خواهد شد، می‌توانید روی نماد شاخص دلار در فارکس (DXY) یک موقعیت معاملاتی خرید یا «لانگ» (Long) باز کنید. بدین ترتیب هرچقدر که قیمت این شاخص بیشتر شود معامله شما نیز وارد سود خواهد شد و به سود می‌رسید.

در مقابل زمانی که طبق تحلیل خود معتقدید به‌زودی دلار آمریکا در مقایسه با ارزهای دیگری همچون یورو و پوند تضعیف خواهد شد و شاخص دلار پایین خواهد آمد، می‌توانید وارد یک معامله فروش یا «شورت» (Short) شوید و از کاهش این شاخص نیز به درآمد برسید.

برای معامله روی شاخص دلار در فارکس باید ابتدا مطمئن شوید که بروکر انتخابی شما از معامله روی این شاخص پشتیبانی می‌کند. این کار با مراجعه به سایت رسمی هر بروکر و بررسی نمادهای قابل‌معامله انجام می‌شود. سپس با ثبت‌نام در بروکر مورد نظر و ایجاد حساب معاملاتی می‌توانید مانند جفت ارزها و سایر دارایی‌های قابل‌معامله در فارکس، روی شاخص دلار نیز معامله انجام دهید.

یکی از بروکرهای خوبی که هم امکان معامله روی شاخص دلار را فراهم کرده و هم مشکلی با کاربران ایرانی ندارد، بروکر فارکس «دبلیو ام مارکتس» (WM Markets) است. شما می‌توانید با خواندن مقاله جامع «آموزش بروکر دبلیو ام مارکتس+ ثبت نام و نکات مهم» در این بروکر عضو شوید، حساب خود را با مدارک ایرانی احراز هویت کنید، حساب معاملاتی بسازید و بعد از اتصال آن به نرم افزاری مثل «متاتریدر ۴» (MetaTrader 4) روی نماد شاخص دلار معامله کنید.

 

لینک ثبت نام در بروکر دبلیو ام مارکتس

 

نماد شاخص دلار در فارکس ممکن است بسته به بروکر انتخابی شما کمی متفاوت باشد. برای مثال در همین بروکر ویندزور شاخص دلار با نماد USINDX مشخص می‌شود و برای همین اگر هدف‌تان معامله روی این شاخص است، باید از بین نمادهای معاملاتی موجود دنبال USINDX بگردید. تصویر زیر نمودار و نماد شاخص دلار در متاتریدر ۴ را نشان می‌دهد:

کسب درآمد از شاخص دلار در فارکس

 

اضافه کردن نماد شاخص دلار در فارکس

گاهی اوقات ممکن است نماد شاخص دلار در متاتریدر در بین نمادهای معاملاتی قابل‌معامله دیده نشود. در این صورت می‌توانید در قسمت Market Watch یک بار راست کلیک کرده و گزینه Show All را انتخاب کنید. با این کار تمام نمادهایی که در بروکر شما امکان معامله آن‌ها وجود دارد، نمایش داده می‌شود.

همچنین می‌توانید از منوی View گزینه Symbols را انتخاب کنید و سپس از قسمت شاخص‌ها به دنبال نماد شاخص دلار بگردید. نماد شاخص دلار معمولا در قسمت Indices قرار دارد که در تصویر پایین نیز قابل‌مشاهده است:

اضافه کردن نماد شاخص دلار در فارکس

اکنون نماد شاخص دلار انتخاب شده و می‌توانید مانند انجام معامله روی جفت ارز، روی شاخص دلار نیز معاملات لانگ یا شورت داشته باشید. اگر هنوز نحوه انجام معامله در فارکس را یاد نگرفته‌اید خواندن مقاله جامع «آموزش فارکس برای مبتدیان» قدم خوبی برای شروع خواهد بود.

 

سخن پایانی

دلار بزرگ‌ترین و پرکاربردترین ارز دولتی در جهان است که بسیاری از ارزهای دیگر در مقایسه با آن ارزش‌گذاری می‌شوند. برای همین نیاز به شاخصی که بتوان با یک نگاه به آن جایگاه دلار را در مقایسه با سایر ارزها فهمید، احساس می‌شد. شاخص دلار که معمولا با نمادهای DXY و USDX شناخته می‌شود، پاسخ بانک مرکزی آمریکا به این نیاز بود.

قیمت شاخص دلار در ابتدا ۱۰۰ در نظر گرفته شده بود اما امروزه این شاخص براساس فرمول خاصی که در این مقاله آن را معرفی کردیم، نوسان می‌کند. بیشترین قیمت شاخص دلار ۱۶۵ و پایین‌ترین قیمت آن نیز ۷۰ بوده اما در سال‌های اخیر شاهد نوسان این شاخص در محدوده بین ۹۰ تا ۱۱۰ دلار هستیم.

برای آشنایی بیشتر شما با شاخص دلار و یادگیری نحوه کسب درآمد از آن، مقاله امروز حسینی فایننس را به معرفی کامل این شاخص اختصاص دادیم و فرمول محاسبه آن را نیز ارائه کردیم. همچنین در مورد آموزش معامله روی شاخص دلار در بازار فارکس نیز صحبت کردیم.

اگر شما هم سابقه معامله و کسب درآمد از شاخص دلار در فارکس را داشته‌اید یا هنوز سوالاتی در مورد آن ذهن‌تان را درگیر کرده،، خوشحال می‌شویم آن‌ها را در بخش نظرات همین مقاله با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

ارتباط با پشتیبانی
ارتباط مستقیم با کارشناسان حسینی فایننس شما هم به سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی و کسب سود از اون‌ها فکر می‌کنید اما نمی‌دونید چطور باید شروع کنید؟

برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.

حالت دوم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button