آشنایی با اندیکاتور باند بولینگر
یکی از بزرگترین چالشهایی که هر معاملهگر تازهواردی بعد از ورود به دنیای معاملهگری با آن مواجه میشود، یادگیری «تحلیل تکنیکال» (Technical Analysis) و ابزارها و اندیکاتورهای مختلف موجود در آن برای پیشبینی روند حرکت بازار است.
قبلا در آکادمی حسینی فایننس در مورد اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال زیادی صحبت کردهایم و امروز میخواهیم به یکی دیگر از این اندیکاتورها به نام «باند بولینگر» یا «بولینگر بندز» (Bollinger Bands) بپردازیم. این اندیکاتور به خاطر سادگی و همهکاره بودن خود مورد استقبال معاملهگران زیادی قرار گرفته و برای همین استفاده از آن میتواند اطلاعات بسیار مفیدی را در اختیارتان قرار دهد.
در ادامه با مفهوم باندهای بولینگر و نحوه ایجاد آن آشنا میشویم و سپس در مورد کاربرد بولینگر بندز و آموزش معامله با آن میپردازیم. بنابراین اگر با سوالاتی مثل «باند بولینگر چیست؟» یا «آموزش معامله با بولینگر بندز چگونه است؟» مواجه هستید، مقاله امروز را به هیچوجه از دست ندهید.
باند بولینگر چیست؟
باند بولینگر یا Bollinger Bands که البته به شکلهای بولینجر بندز یا باندهای بولینگر نیز از آن یاد میشود، اندیکاتوری در تحلیل تکنیکال است که به کمک آن میتوان روند بازار و نوسانات موجود در آن را پیدا کرده و مناطق بیشخرید و بیشفروش را شناسایی کرد.
اندیکاتور باندهای بولینگر از سه خط تشکیل شده که یکی از آنها در مرکز و دوتای دیگر در بالا و پایین آن قرار دارند. معاملهگران میتوانند از این خطوط و نواحی بین آنها برای تحلیل قیمت دارایی مورد نظر خود استفاده کنند. در واقع خط میانی همان «میانگین متحرک ساده» (Simple Moving Average) یا SMA است و به دو خط بالا و پایین آن نیز باند یا نوار گفته میشود. این دو خط معمولا انحراف معیار بالا و پایین میانگین متحرک ساده به حساب میآیند.
باندهای اندیکاتور بولینگر به تغییرات قیمت دارایی مورد تحلیل واکنش نشان داده و همزمان با آن تغییر میکنند. تحلیلگران نیز از اطلاعات به دست آمده از نحوه ارتباط حرکت قیمت نسبت به حرکت باندهای بولینگر برای تصمیمگیری برای ورود و خروج به معامله کمک میگیرند.
جالب است بدانید که اندیکاتور باند بولینگر در دهه ۸۰ میلادی توسط فردی به نام «جان بولینگر» (John Bollinger) طراحی شد و از آن زمان تاکنون معاملهگران و تحلیلگران زیادی در تمام بازارهای مالی مثل فارکس، سهام و ارزهای دیجیتال از آن استفاده میکنند.
اما شما به عنوان یک معاملهگر بازارهای مالی که علاقهمند به استفاده از اندیکاتور باند بولینگر هستید، چگونه میتوانید از این اندیکاتور استفاده کنید؟ بیایید در بخش بعدی با زبانی ساده و مراحل قدمبهقدم پاسخ این سوال را بدهیم.
آموزش معامله با اندیکاتور باند بولینگر
همانطور که گفتیم بولینگر بندز یک اندیکاتور تحلیل تکنیکال است؛ این یعنی شما میتوانید نمودار دارایی مورد نظر خود را باز کرده و با انتخاب این اندیکاتور خطوط و محدودههای مربوط به آن را روی نمودار مشاهده کنید. برای مثال میتوانید نمودار رمزارزی مثل «بیت کوین» (Bitcoin) را در پلتفرمهایی مثل «تریدینگ ویو» (Trading View) باز کرده و از بین اندیکاتورهای موجود گزینه Bollinger Bands را انتخاب کنید. با این کار باندهای بولینگر مانند تصویر زیر روی نمودار نمایش داده میشوند.
حال سوالی که مطرح میشود این است که چگونه میتوان از اطلاعات نمایش داده، برای انجام معامله و پیدا کردن نقاط ورود و خروج استفاده کرد؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه بهطور جداگانه کاربردهای باند بولینگر را با یکدیگر مرور میکنیم.
پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت
زمانی که قیمت یک دارایی به باندِ بالای این اندیکاتور میرسد، معاملهگران معمولا انتظار دارند این خط به عنوان مقاومت عمل کرده و قیمت را به پایین برگرداند. به همین ترتیب، باند پایین نیز به عنوان حمایت عمل کرده و معمولا قیمت را به بالا هدایت میکند.
باند یا خط وسط نیز بسته به روند حرکت قیمت میتواند هم نقش حمایت را داشته و هم به عنوان مقاومت عمل کند. در واقع زمانی که قیمت دارایی مورد نظر در پایین خط میانی قرار دارد، معاملهگران انتظار دارند خط میانی مانند یک سطح مقاومتی عمل کند، در صورتی که اگر بالای خط میانی باشد، معمولا این خط نقش حمایت را ایفا خواهد کرد.
تحلیل نوسانات بازار
جمع یا باز شدن باندهای بولینگر نشاندهنده وجود نوسان در بازار است. زمانی که خطوط بالا و پایین اندیکاتور باندهای بولینگر از خط میانی دورتر میشوند، بدین معنی است که یا در حال حاضر نوسانات شدیدی در بازار شکل گرفته یا به زودی شاهد چنین نوساناتی خواهیم بود.
همچنین زمانی که فاصله بین خطوط بالا و پایین نسبت به خط میانی کمتر میشود و به اصطلاح باندهای بولینگر جمع میشوند، احتمال اینکه روند فعلی در پایان خود باشد زیاد خواهد بود.
پیدا کردن سطوح بیشخرید و بیشفروش
در بازارهای مالی از اصطلاح بیشخرید یا Overbought زمانی استفاده میشود که قیمت یک دارایی از ارزش واقعی آن بیشتر باشد یا به عبارت دیگر معاملهگران دارایی مورد نظر را با قیمتی بیشتر از ارزش واقعی آن خریدوفروش کنند. به همین ترتیب اصطلاح بیشفروش یا Oversold نیز زمانهایی کاربرد دارد که دارایی مورد نظر با قیمتی کمتر از ارزش واقعی خود معامله شود.
از اندیکاتور باند بولینگر برای شناسایی این نقاط استفاده میشود؛ در واقع زمانی که شما بولینگر بندز را روی نمودار یک دارایی مثل بیت کوین اعمال کنید، میتوانید نقاط بیشفروش و بیشخرید این رمزارز را شناسایی کرده و متناسب با آن معامله کنید.
به عبارت دیگر، زمانی که قیمت یک دارایی از خط بالای این اندیکاتور فراتر رود، نشان میدهد که وارد منطقه بیشخرید شده و دارایی مورد نظر بیشتر از ارزش واقعی خود معامله میشود. به همین ترتیب، نفوذ به زیر خط پایین این اندیکاتور نیز خبر از ورود به ناحیه بیشفروش میدهد.
بدین ترتیب میتوانید در مناطق بیشخرید به فروش دارایی در حال معامله خود فکر کنید و در مناطق بیشفروش نیز با در نظر گرفتن عوامل دیگر خریدهای خود را انجام دهید.
تعیین روند صعودی یا نزولی
یکی دیگر از کاربردهای اندیکاتور باند بولینگر این است که به کمک آن میتوان تشخیص داد، روند فعلی قیمت یک دارایی به حرکت صعودی یا نزولی خود ادامه خواهد یا به زودی با تغییر روند مواجه خواهد شد.
برای مثال زمانی که قیمت دارایی مورد نظر مدام به خط بالای این اندیکاتور اصابت میکند، نشان میدهد که روند صعودی قدرت بالایی دارد. همچنین اگر قیمت بعد از برخورد با باند بالایی تغییر جهت داده و به پایین خط میانی نرود، در صورتی که دوباره به سمت خط بالایی حرکت کند، باز هم نشاندهنده قدرت بالای روند صعودی خواهد بود.
با این حال اگر در سناریوی قبلی قیمت به سمت خط پایین این اندیکاتور حرکت کند، نشان میدهد که روند صعودی فعلی در حال تضعیف است و ممکن است قیمت دارایی مورد نظر به زودی کاهش یابد.
معامله با استراتژی Bollinger Squeeze
برخی اوقات پیش میآید که روی نمودار دارایی مورد نظرمان میبینیم که خطوط بالا و پایین اندیکاتور بولینگر بندز بسیار به قیمت فعلی نزدیک میشوند. این شرایط نشان دهنده نوسان پایین در بازار و حرکت قیمت در یک محدوده معاملاتی کوچک است. بهترین کار در چنین شرایطی این است که صبر کنید و منتظر باشید قیمت دارایی مورد نظر یکی از خطوط بالایی یا پایینی را بشکند و سپس متناسب با جهت بازار معامله کنید.
برای مثال اگر قیمت از خط بالایی به سمت بالا عبور کرد، احتمال اینکه به حرکت صعودی خود ادامه دهد، زیاد خواهد بود. در این شرایط شما نیز میتوانید یک معامله خرید یا «لانگ» (Long) باز کرده یا بهصورت نقدی دارایی مورد نظر خود را خریداری کنید. همچنین اگر خط پایینی به سمت پایین شکسته شود، میتوانید به معامله فروش یا «شورت» (Short) فکر کرده یا دارایی خود را بفروشید؛ چون احتمال ادامه حرکت نزولی بیشتر خواهد بود.
معامله با استراتژی Bollinger Bounce
استراتژی معاملاتی دیگری که با استفاده از اندیکاتور باند بولینگر میتوان از آن استفاده کرد به Bollinger Bounce معروف است. از این استراتژی برای شناسایی تغییر روند استفاده شده و روش کار آن نیز بدین صورت است که بعد از برخورد قیمت دارایی مورد نظر به یکی از باندهای بالا یا پایین، میتوان انتظار چرخش حرکت آن را داشت.
این استراتژی بیشتر در زمانهایی جواب میدهد که بازار در حال تثبیت باشد؛ در این صورت میتوانید بعد از برخورد قیمت با خط پایین این اندیکاتور معاملات لانگ و بعد از برخورد با خط بالای آن معاملات شورت باز کنید.
سخن پایانی
سادگی و پرکاربرد بودن اندیکاتور باند بولینگر یا Bollinger Bands باعث شده تا بسیاری از معاملهگران کمتجربه و حرفهای از آن برای تحلیل دارایی مورد نظر خود استفاده کنند. با اضافه کردن این اندیکاتور سه خط به نمودار دارایی در حال تحلیل شما اضافه میشود که با استفاده از آنها میتوانید سطوح حمایت و مقاومت را تشخیص دهید، نوسانات بازار را اندازه بگیرید، سطوح بیشخرید و بیشفروش را شناسایی کنید و از استراتژیهای دیگر معاملاتی کمک بگیرید.
برای آشنایی شما با اندیکاتور باند بولینگر نیز مقاله امروز حسینی فایننس را به معرفی کامل این اندیکاتور محبوب و همچنین کاربردهای متعدد آن اختصاص دادیم. امیدواریم با خواندن کامل این مقاله بتوانید در معاملات بعدی خود از مزایای این اندیکاتور نیز کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.