هر آنچه باید در مورد امواج الیوت در فارکس بدانید
سرمایهگذاران با تکیه بر روشهای مختلف تحلیل بازارهای مالی به دنبال کسب سود هستند. یکی از بازارهای پرطرفداری که حضور در آن نیاز به آگاهی و آمادگی قبلی دارد، بازار فارکس است. همچنین ابزارهای زیادی برای تحلیل تکنیکال وجود دارد؛ یکی از ابزارهای تکنیکالی که در اغلب بازارهای مالی بهخصوص بازار فارکس کاربرد دارد امواج الیوت است. امواج الیوت نشاندهنده حرکت قیمت بر روی نمودار یک دارایی هستند که اطلاعات زیادی در خصوص قیمت در اختیار ما میگذارند.
سرمایهگذاری در بازار فارکس به دلیل پیچیدگی نیاز به آموزش دارد. از این رو تصمیم گرفتیم در این مقاله به نحوه استفاده از امواج الیوت در تحلیل این بازار بپردازیم. ما در بلاگ حسینی فایننس بازارهای مالی را بهطور کامل آموزش میدهیم.
نظریه امواج الیوت
اساس نظریه الیوت بر مبنای فراکتالهاست. فراکتالها اشکال یا ساختارهایی هستند که به اجزای مختلف قابل تقسیم هستند. هر کدام از این اجزا خصوصیات مشابهی دارند.
در نظریه امواج الیوت حرکات قیمت یک دارایی به شکل امواجی در نظر گرفته میشوند که خود از ریزموجهای دیگر با ویژگیهای تکرار شونده تشکیل شدهاند. به این صورت با شناسایی صحیح این موجها میتوان حرکت بعدی قیمت را تا حدودی پیشبینی کرد.
طبق نظریه الیوت، در صورتی که در روند حرکت قیمت، ۵ موج در مسیر روند اصلی با سه موج اصلاحی ظاهر شوند، میتوان آن را به عنوان «امواج الیوت» در نظر گرفت.
امواج الیوت (Elliot Waves) چیست؟
الیوت نوسانات صعودی و نزولی قیمت را «امواج» نام گذاشت. او معتقد بود با تشخیص این امواج میتوان ادامه روند قیمت را پیشبینی کرد.
امواج الیوت از کارآمدترین ابزارهای تکنیکال برای معاملات فارکس به شمار میآید که معاملهگران حرفهای بازار بهصورت متداول در معاملات خود از آن استفاده میکنند. نظریه الیوت بر این اساس واقع شده که قیمت یک دارایی مسیری با ۵ موج ایجاد میکند؛ موج اول، سوم و پنجم از امواج «ادامه دهنده» (Impulsive) و موج دوم و چهارم «اصلاحی» (Corrective) هستند. هر یک از این موجها در درون خود امواج کوچکتری دارند که تشخیص آنها نیاز به آموزش و تجربه دارد.
امواج الیوت با اطلاعات بهروزی که در اختیار تریدر قرار میدهند، به پیشبینی قیمت آینده یک ارز یا دارایی کمک میکنند. شکلگیری این امواج ارتباط مستقیمی با احساسات و روانشناسی سرمایهگذاران دارد. شناسایی این امواج از قوانین الیوت پیروی میکند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
امواج انگیزشی (Impulsive)
هر موج انگیزشی متشکل از پنج ریز موج است که در کنار هم یک جهت حرکت میکنند و روند اصلی را شکل میدهند. امواج انگیزشی یا جنبشی، امواجی هستند که در جهت موافق روند حرکت میکنند. این امواج که از سه ریز موج محرک و دو اصلاحی تشکیل شدهاند، بهراحتی قابل تشخیص هستند و از قوانین زیر پیروی میکنند:
در صورتی که هر یک از این قوانین نقض شود، ساختار یک موج انگیزشی نخواهد بود.
امواج اصلاحی (Corrective)
امواج اصلاحی که با نام امواج مورب نیز خوانده میشوند، در خلاف جهت روند در حرکت هستند و از سه ریز موج تشکیل شدهاند. این امواج بهصورت مورب ظاهر میشوند و هر موج فرعی مورب هرگز بهطور کامل موج قبلی را باز نمیگرداند و سومین موج فرعی ممکن است کوتاهترین موج نباشد.
الگوهای الیوت
امواج الیوت در حالتهای مختلف بر روی نمودار قیمت ظاهر میشوند که ممکن است تشخیص یک الگو از امواج الیوت آسان به نظر برسد، اما برای شناسایی آنها در بازار آموزش و تمرین لازم است. بنابراین، برای انتخاب نقاط مناسب ورود و خروج معاملات، تریدرها در هنگام شناسایی الگوها باید از وجود آنها بهخوبی اطمینان حاصل کنند.
الگوی زیگزاگ (Zig-Zag)
زیگ زاگ یک موج اصلاحی است که از ۳ ریزموج A ،B و C تشکیل شده که به طرف بالا یا پایین حرکت میکنند. امواج A و C از موجهای محرک و موج B اصلاحی هستند.
الگوهای زیگ زاگ افت شدید در یک روند صعودی یا پیشرفت در رالی نزولی است که قیمت الگوهای ایمپالس پیشین را به طور قابل توجهی اصلاح میکند.
الگوی مسطح (Flat)
الگوی مسطح یکی دیگر از الگوهای امواج الیوت است که در آن امواج با ترتیب A-B-C بهصورت زیر ظاهر میشوند. در ساختار این الگو، امواج A و B اصلاحی هستند و C نیز ۵ موج فرعی دارد.
در یک موج مسطح ممکن است موج B بیشتر از ابتدای موج A برود و موج C نیز فراتر از شروع موج B امتداد یابد. این نوع الگو به امواج «مسطح گسترده» یا «بسط یافته» معروف است. موج مسطح بسط یافته از الگوهای متداول در بازارهای مالی هستند.
الگوی مثلث (Triangle)
الگوی مثلث یک الگو با پنج موج فرعی A-B-C-D-E است که بهصورت رنج حرکت میکند. الگوی مثلث میتواند هم در حال انبساط باشد که در آن هر یک از امواج فرعی در حال گسترش است یا اینکه در حال انقباض باشد که به شکل یک وج (کنج) خواهد بود.
استفاده از امواج الیوت در فارکس
امواج الیوت نیز مانند سایر ابزارهای تکنیکال ممکن است به تنهایی سیگنال مطمئنی صادر نکند. به همین خاطر بهتر است که اندیکاتور فیبوناچی را در کنار این ابزار بر روی نمودار پیاده سازید.
اندیکاتور فیبوناچی و امواج الیوت
با استفاده از اندیکاتور فیبوناچی میتوان ابتدا و انتهای موج سوم الیوت را که از اهمیت زیادی برخوردار است با اطمینان بیشتر شناسایی کرد. معمولا موج سوم بین سطح ۲۶۱ تا ۴۲۳ فیبو ظاهر میشود. به این ترتیب میتوان ابتدا و انتهای موج سوم را مشخص کرد. همچنین، امواج اصلاحی در سطح ۳۸ درصد حرکت میکنند.
اندیکاتور مکدی و امواج الیوت
اندیکاتور مکدی از دیگر ابزارهای مکمل امواج الیوت است. واگرایی (حرکت مخالف نمودار قیمت) که مکدی نشان میدهد حاکی از تغییر جهت قیمت است که بین موج سوم و پنجم اتفاق میافتد.
طبق نظریه الیوت ابتدای موج سوم برای خرید میتواند نقطه مناسبی باشد. همچنین اگر قصد خروج از معامله را دارید، موج چهارم نقطه مناسبی خواهد بود. به علاوه اینکه موج سوم برای معاملهگران مهمترین موج است، شناسایی موج پنجم نیز به این خاطر که نشان میدهد هنوز فرصت برای خروج از معامله وجود دارد مهم است. خرید در موج پنجم و فروش در موج C یک حرکت هیجانی است؛ از این رو، نقاط مناسبی برای بستن معاملات در این مناطق پیدا نمیشود.
مزایا و معایب امواج الیوت
ابزارهای تکنیکال در انواع مختلف هر یک دارای نقاط ضعف و قوتی هستند؛ امواج الیوت نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در ادامه به برخی از مزایا و معایب اموج تکنیکال اشاره خواهیم کرد.
سخن پایانی
ابزارهای تکنیکال که در معاملات فارکس مورد استفاده قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند. امواج الیوت یکی از این ابزارهاست که با تاکید بر تکرار روند حرکت قیمت در طول زمان،به تریدرها کمک میکند تا ایدهالترین نقاط را برای ورود و خروج معاملاتشان انتخاب کنند.
برای استفاده از امواج الیوت در معاملات لازم است که معاملهگران نحوه شناسایی و تفسیر انواع آن را آموزش ببینند. با اینکه یادگیری آن ساده به نظر میرسد، اما قطعیتی در مورد سیگنالهایی که میدهد وجود ندارد. توصیه میشود پیش از استفاده از این ابزار تکنیکال حتما نحوه صحیح استفاده از آن را بیاموزید و به اندازه کافی تمرین داشته باشید.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.