بازار رنج یا خنثی در فارکس چیست؟
معامله در بازار فارکس یک کار پرسود است که این فرصت را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد تا از طریق خرید و فروش جفت ارزها سود کسب کنند. با این حال، مانند هر سرمایهگذاری تجاری دیگری، معامله در فارکس با مجموعهای از چالشها همراه است. یکی از مهمترین چالشهایی که معاملهگران با آن مواجه هستند، شناسایی روند بازار و انجام معاملات موفق است.
در حالی که برخی از بازارها در جهت روشنی حرکت میکنند، حرکت برخی دیگر میتواند غیرقابل پیشبینی و محدود باشد. در این مقاله، یک «بازار رنج» (Range Market) در معاملات فارکس را بررسی خواهیم کرد و اینکه چگونه معاملهگران میتوانند در آن فعالیت کنند.
انواع حالتها در بازارهای مالی
بازار یک دارایی، ممکن است شرایط مختلفی را تجربه کند. شما بهعنوان یک تریدر باید پیش از هر اقدامی روند و شرایط موجود در بازار را تشخیص دهید. با شناسایی روند بازار یک معاملهگر میتواند تصمیم به خرید یا فروش بگیرد. برای مثال، در صورتی که یک بازار روند صعودی داشته باشد، تریدرها با خرید یک دارایی انتظار کسب سود دارند و در بازارهای نزولی با فروش به دنبال سود از ریزش قیمت هستند.
بهطور کلی سه روند در بازارهای مالی وجود دارد:
- روند صعودی: روند صعودی در بازاری دیده میشود که قیمت برای یک دوره طولانی حرکتی رو به بالا داشته است. این اتفاق زمانی میافتد که قیمت در حال ساختن سقفها و کفهای بالاتر است. معمولا در این بازار معاملهگران به دنبال فرصتی برای خرید میگردند.
- روند نزولی: در یک روند نزولی بازار برای مدتی حرکت رو به پایین دارد و در حال ایجاد سقفها و کفهای پایینتر است. اغلب در این بازارها تریدرها بهدنبال فروش جفت ارز هستند.
- روند رنج یا خنثی: بازار رنج یا خنثی بازاری است که قیمت در یک مسیر یکنواخت افقی قرار دارد و در حال ساختن سقفها و کفهای قیمتی مشابه است. برخی از معاملهگران معتقدند که سود بردن از این بازار کار دشواری است و منتظر نزولی یا صعودی شدن بازار میمانند. در مقابل برخی دیگر علاقه خاصی به ترید در بازار رنج دارند و در همین محدوده در کف معامله خرید و در سقف معامله فروش تنظیم میکنند.
بازار رنج در فارکس
ماهیت بازار فارکس این است که دائما در حال نوسان است و معاملهگران برای اینکه بتوانند تصمیمات درست و آگاهانهای بگیرند باید توانایی شناسایی شرایط مختلف بازار را داشته باشند. یکی از متداولترین حالتهایی که در هر بازاری دیده میشود، بازار رنج است که قیمت دارایی هیچ روند مشخصی ندارد.
زمانی که قیمت یک دارایی بین سطح حمایت و مقاومت در نوسان باشد و هیچ جهت یا روند مشخصی را نشان ندهد، بازار در حالت رنج است. سطح حمایت نقطه قیمتی است که در آن، تقاضا برای جفت ارز به اندازه کافی قوی است تا از کاهش بیشتر آن جلوگیری کند، در حالی که سطح مقاومت نقطه قیمتی است که فشار فروش به اندازه کافی قوی است تا جلوی افزایش بیشتر قیمت را بگیرد. محدوده بین سطوح حمایت و مقاومت، منطقهای است که گفته میشود بازار در حالت رنج (تثبیت) است.
تشخیص رنج در بازار فارکس
چندین اندیکاتور تکنیکال وجود دارند که تریدرها میتوانند برای شناسایی محدوده رنج در بازار فارکس از آن استفاده کنند. در ادامه برخی از آنها را معرفی میکنیم.
۱. اندیکاتورهای مووینگ اوریج: اندیکاتورهای میانگین متحرک از اندیکاتورهایی هستند که بهطور رایج توسط معاملهگران استفاده میشوند. این اندیکاتورها برای گرفتن نویزهای حرکت قیمت و نمایش روند کاربرد دارند. زمانی که بازار در حالت رنج قرار دارد، میانگینهای متحرک بهصورت یک خط صاف در اطراف خط قیمت ظاهر میشوند.
۲. اندیکاتور بولینگر باندز: باندهای بولینگر از دیگر اندیکاتورهای تکنیکال است که تریدرها برای تشخیص بازار رنج از آن استفاده میکنند. این ابزار از یک میانگین متحرک و دو خط انحراف استاندارد در بالا و پایین آن تشکیل شده است. زمانی که قیمت بین دو خط انحراف استاندارد حرکت میکند، بازار در حالت رنج به سر میبرد.
۳. شاخص قدرت نسبی (RSI): شاخص قدرت نسبی یک اندیکاتور مومنتوم است که قدرت حرکات قیمت یک ارز را اندازهگیری میکند. زمانی که بازار در حال رنج است، اندیکاتور RSI بین ۳۰ و ۷۰ نوسان میکند و این نشان میدهد که بازار هیچ روند مشخصی از خود نشان نمیدهد.
۴. میانگین رنج واقعی (ATR): اندیکاتور ATR از شاخصهای نوسانگیر است که میانگین رنج یک جفت ارز در دوره مشخص را اندازهگیری میکند. زمانی که این اندیکاتور در کف قرار دارد نشان میدهد که بازار در فاز رنج قرار دارد.
معامله در بازار رنج
وقتی تریدر متوجه بازار رنج شد، باید با استفاده از استراتژیهای معاملاتی متنوع از این بازار کسب سود کند. در ادامه شما را با برخی از این استراتژیها آشنا میکنیم.
۱. معامله محدوده رنج: معامله در بازار رنج شامل خرید در سطح حمایت و فروش در سطح مقاومت میشود. تریدرها به دنبال سطوح قیمتی هستند که قیمت در آنجا چندین بار کاهش پیدا کرده و از این سطوح بهعنوان نقاط ورود و خروج استفاده میکنند.
۲. معامله شکست: «معامله شکست» (Breakout) شامل انتظار برای خارج شدن قیمت از رنج و ورود به معامله در جهت شکست میشود. اگر قیمت برخلاف معامله تریدرها باشد از دستورات توقف ضرر برای محدود کردن ضرر خود استفاده میکنند.
۳. اسکالپینگ: اسکالپ همان کسب سود از حرکات کوچک قیمت در یک محدوده رنج است. تریدرها خیلی سریع وار معامله شده و از آن خارج میشوند. معمولا معاملات آنها یک دقیقه بیشتر طول نمیکشد.
ابزارهای معامله در بازار رنج
معاملهگرانی که در محدوده رنج به معامله میپردازند از الگوهای نمودار قیمت و اندیکاتورهای تکنیکال مانند میانگین متحرک استفاده میکنند؛ این ابزار به آنها اجازه میدهد تا سطوح بهینه برای خرید و فروش ارزها و سطوحی را که برای کسب سود و محدود کردن ریسک بهتر به نظر میرسند، شناسایی کنند.
به طور معمول، معاملهگران رنج با استفاده از ابزارهای تکنیکال، سطوح حمایت را شناسایی میکنند. این سطوح نشان میدهد عرضه کجا تمام شده و قیمت برای جذب فروشندگان باید افزایش یابد. همچنین آنها به دنبال سطوح مقاومتی هستند که در آن قیمتها به حدی افزایش یافته که بازار را اشباع کرده است و برای جلب علاقه خرید باید کاهش یابد.
این امر یک محدوده معاملاتی ایجاد میکند که بین دو خط افقی موازی ظاهر میشود. معاملهگر رنج میتواند از سطوح حمایت و مقاومت استفاده کند و برای کسب سود به دنبال شکست رنج باشد.
سخن پایانی
شناسایی حالتهای مختلف در بازار یک مهارت ضروری برای معاملهگران فارکس است. با استفاده از اندیکاتورهای معرفی شده در این مقاله، تریدرها میتوانند یک بازار رنج را شناسایی کرده و با استفاده از استراتژیهای معاملاتی از این بازار سود کسب کنند.
برای یک معاملهگر چه معاملات رنج، شکست یا اسکالپ را انتخاب کند، مهم این است که یک برنامه معاملاتی منسجم داشته باشد و به آن پایبند بماند.
برای دریافت مشاوره تخصصی رایگان از کارشناسان ما، اطلاعات خواسته شده رو تکمیل فرمایید.